Gorazde wel, Srebrenica nog niet geholpen

SARAJEVO, 27 NOV. De VN zijn er gisteren in geslaagd hulpgoederen over te brengen naar de door de Serviërs belegerde Bosnische stad Gorazde; het was pas de derde keer in de nu zeven maanden durende oorlog dat Gorazde hulp van buiten krijgt. In Srebrenica mislukte vandaag opnieuw een poging, de stad te bereiken.

Het VN-konvooi van tachtig vrachtwagens had woensdag al in Gorazde moeten aankomen, maar werd opgehouden toen een vrachtwagen op een mijn reed. Gisteren werd de weg van andere mijnen gezuiverd, waarna de reis naar Gorazde zonder verdere problemen werd voltooid.

In Sarajevo werd gisteren de luchtbrug hervat na een onderbreking van een dag, veroorzaakt door de beschieting van een vliegtuig.

Vandaag hoopten de VN ook de stad Srebrenica in het oosten van Bosnië van voedsel te kunnen voorzien. De leider van de strijdkrachten van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, sprak gisteren vijf uur met de VN-commandant in Bosnië, generaal Morillon, en beloofde tijdens dat gesprek dat het VN-konvooi met hulpgoederen vandaag naar Srebrenica zou kunnen rijden; dat dit eerder niet kon, verklaarde Mladic met de aanwezigheid van een mijnenveld tussen Bratunac en Srebrenica.

Vandaag echter mislukte de nieuwe poging: Servische vrouwen en kinderen beletten, zoals ze eerder hebben gedaan, opnieuw de doorgang door op de weg te gaan zitten. Ze verzetten zich tegen de bevoorrading van de 110.000 moslim-inwoners van Srebrenica, die al sinds april van de buitenwereld zijn afgesneden, en hebben bij Bratunac, op tien kilometer van de omsingelde stad, een wegversperring van autowrakken opgeworpen. De leider van de Bosnische Serviërs, Karadzic, zei gisteren dat de vrouwen en kinderen van Bratunac “boos en gefrustreerd” zijn over de dood van 270 plaatselijke Serviërs bij bombardementen van de moslims.

Britse VN-troepen zijn gisteren onder vuur genomen toen ze trachtten een nieuwe aanvoerroute te vinden naar de omsingelde stad Tuzla in het noorden van Bosnië. Er vielen bij het incident geen gewonden.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Velayati heeft gisteren vergeefs getracht naar Sarajevo te reizen. Hij kreeg te horen dat er geen vluchten naar Sarajevo gingen. Volgens sommige bronnen weigerden de organisatoren van de hulpvluchten naar de Bosnische hoofdstad de minister mee te laten reizen. (Reuter, AP)