Credit card brengt Lamont in opspraak

LONDEN, 27 NOV. Norman Lamont, de Britse minister van financiën, kocht twee weken geleden één pakje sigaretten en een fles champagne in een achterafstraatje in Londen-Paddington. De Britten zijn nu verdeeld in twee kampen: één deel wil weten wat hij daar deed en wat hij met die champagne te vieren had. Een ander deel vraagt zich af hoe de natie deelgenoot kon worden van deze kennis en welke implicatie de openbaring heeft. Want de details van Lamonts aankoop zijn afkomstig van de National Westminster Bank, beheerder van Norman Lamonts Access-credit card, en werden gisteren gepubliceerd in het dagblad The Sun.

Regelrecht schadelijk voor minister Lamont is de mededeling dat hij vijf keer door een deurwaarder gemaand is om zijn maandelijkse rekening bij de credit card-maatschappij te betalen en dat hij op dit moment 2470 pond (zo'n 8000 gulden) rood staat. Eerder werd al bekend dat hij zijn hotelrekening voor het Grand Hotel in Brighton, plaats van handeling tijdens de Conservatieve Partijconferentie, pas laat had betaald. De Labour-Lagerhuisleden verkneukelen zich, dat hier is uitgekomen dat de minister die 's lands financiën moet beheren, in zijn persoonlijke financiële huishouding zo nalatig blijkt. Maar de minister zelf is naar verluidt woedend over het lek bij NatWest en heeft de bank om opheldering verzocht.

Sinds The Sun het verhaal gisteren publiceerde, heeft Lamonts ministeriële woordvoerder zich in uitputtende details moeten begeven om zijn baas te verdedigen. Zo weten de Britten nu dat de minister niet één fles Bricot en een pakje Raffles kocht, maar alleen maar drie flessen wijn. Ze hebben ook kennis kunnen nemen van het feit dat de minister het zo druk heeft, dat aanmaningsbrieven hem niet altijd bereiken. En ten slotte: de minister heeft zijn rekening nu betaald.

De NatWest Bank is in grote verlegenheid gebracht door de publicatie.Ze benadrukte dat ze het handhaven van de vertrouwelijkheid van gegevens van cliënten hoog in haar vaandel voert. De bank is meteen een intern onderzoek begonnen naar het lek. Desondanks adviseren Tory-medestanders van Lamont het Britse publiek openlijk om hun rekening naar een ander instituut dan de NatWest over te hevelen.

    • Hieke Jippes