CALDO VERDE

Deze soep van gepureerde kool en aardappelen is de huis-tuin-en-keukensoep van Portugal. Ongeacht het jaargetijde, een dampend bord caldo verde is waar de Portugese tong naar snakt. Lekkere soep, al smelt het asfalt onder je zolen. Wij vinden warme soep meer iets voor koude dagen. Nu dat boerenkool en savooiekool - met beide kan deze soep worden gemaakt - volop verkrijgbaar zijn, leek het mij een gepast moment voor dit voedzame soepje. Met boerenkool maak je - naar mijn smaak - de lekkerste caldo verde, maar met het buitenste (donkerste groen) blad van savooiekool kan de soep ook worden gemaakt al is de smaak minder heftig. Met savooiekool moet er iets meer kool worden gebruikt dan in het recept is aangegeven omdat de smaak van deze kool zachter is dan van boerekool, al is dat ook afhankelijk van het ras van de savooiekool.

Voor 4 personen:

300 gram geschilde eigenheimers (of een andere kruimige aardappel)

2 teentjes knoflook, gepeld

1 eetlepel olijfolie

150 gram geritste en fijngesneden boerenkool (of 175 gram savooiekool)

1 liter water

zout naar wens

olijfolie (extra vierge)

Snijd de aardappelen in stukken en de knoflook overlangs in dunne plakjes. Verwarm de eetlepel olijfolie in een soeppan en laat daarin de knoflook op laag vuur blond kleuren. Voeg de aardappelen en kool toe en roer de groenten door de geurige olie. Voeg het water toe, zout naar wens en breng het geheel aan de kook. Laat de groenten 20-25 minuten in gesloten pan op laag vuur koken. Pureer de groenten samen met het kookvocht (in gedeelten) in een keukenmachine of pureer ze met een roerzeef (gebruik de fijne schijf). Doe de lichtgebonden en prachtig diepdonkergroene soep terug in de pan, proef op zout, maal er peper naar wens bij en warm de soep nog even goed door. Serveer de caldo verde in voorverwarmde diepe borden en laat ieder aan tafel naar smaak extra vierge olijfolie door zijn soep roeren. Niet huiverig zijn, begin maar met 1/2 eetlepel olie. Al etende zal menigeen alras teruggrijpen naar de olie, want juist die heerlijk fruitige smaak van de olijfolie maakt de Caldo Verde tot wat hij is - een verrukkelijk zacht, smakelijk en gezond Portugees soepje.

    • Florine Boucher