Atxaga

In het CS van 20.11.92 heb ik met genoegen het gesprek van H.M. van den Brink met de Baskische schrijver Bernardo Atxaga gelezen. Toch zou ik bij twee opmerkingen van hem in dit gesprek een kanttekening willen plaatsen.

In tegenstelling tot wat Atxaga beweert heeft het Opus Dei nooit de leiding over een bank: het Opus Dei is een personele prelatuur van de Katholieke Kerk met uitsluitend geestelijke doeleinden. Leden van het Opus Dei kunnen wel een bank leiden maar dat is een volstrekt persoonlijke aangelegenheid waarmee de prelatuur zich niet bemoeit.

De tweede betreft Atxaga's doemdenkende en profetische woorden over het verdwijnen van de Baskische en Nederlandse taal. Weliswaar geeft hij ons 50 jaar méér bestaan dan aan het Euskera, maar het is onjuist beide over één kam te scheren. Het Euskera wordt gesproken door 600.000 mensen en telt nauwelijks een literaire traditie. Daarentegen zijn er - volgens recente artikelen in verband met de komende Frankfurter Buchmesse - 20.000 miljoen Nederlandstaligen en de Nederlandse literatuur leeft al sinds de Middeleeuwen.

    • C. Montón Lecumberri