Washington doet aanbod: 30.000 man naar Somalië

NEW YORK, 26 NOV. De Verenigde Staten hebben gisteren aangeboden 15.000 tot 30.000 gewapende troepen naar het door hongersnood en geweld verscheurde Somalië te sturen, om vele tienduizenden hongerende inwoners van voedsel te voorzien. Indien nodig mogen deze troepen geweld gebruiken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Lawrence Eagleburger, heeft dit aanbod gisteravond gedaan aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali. Deze had al verscheidene keren om meer hulp gevraagd bij de tot dusver zonder succes verlopen hulpactie in het Afrikaanse land.

Behalve het afleveren van voedsel is het ook de bedoeling dat de Amerikanen voor meer veiligheid in het land zorgen. Een nog onbekend aantal burgers zou meereizen voor het verlenen van logistieke steun. Een van de voorwaarden van het Amerikaanse voorstel zou medewerking zijn van andere landen aan de hulpoperatie. Het precieze aantal troepen hangt daar ook nog van af.

Boutros-Ghali heeft het voorstel van Eagleburger niet direct aangenomen, maar zal volgens bronnen bij de VN nog vandaag met een plan komen om de krijgsheren in Somalië ervan te weerhouden voedselkonvooien te beroven.

Op dit moment bevinden zich 500 Pakistaanse "blauwhelmen' en vijftig ongewapende militaire waarnemers in Somalië. Drieduizend VN-militairen die eind augustus in het land zouden worden gestationeerd, werd de toegang ontzegd door de strijdende krijgsheren. Hulpverleners in Somalië hebben vandaag afwijzend gereageerd op plannen voor militaire interventie. “Alle buitenlanders zullen dan het doelwit worden” van de strijdende partijen, aldus een van hen. (Reuter, AP, AFP)