Toestand overlevende vliegramp stabiel

ROTTERDAM, 26 NOV. Annette Herfkens, de 31-jarige Nederlandse vrouw die op 14 november hoogst waarschijnlijk als enige het vliegtuigongeluk in Vietnam overleefde, blijkt er ernstig aan te toe zijn. Eerdere berichten, dat Herfkens na een zwerftocht van enkele dagen door de onbegaanbare jungle op eigen kracht het dorpje Khanh Son zou hebben bereikt en dat zij slechts een schram op haar knie zou hebben opgelopen en twee tanden miste, blijken niet geheel juist. Zij is overgebracht naar het Mount Elizabeth Hospital in Singapore waar zij gisteren medische behandelingen onderging. Herfkens bleek breuken te hebben aan kaak, heup, been en knie. Volgens de behandelend arts, dr. Paul Zakowich, waren haar nieren beschadigd door uitdroging en had zij ook een ingeklapte long. Haar toestand is nu stabiel.

Herfkens werd pas afgelopen zondag, acht dagen nadat het vliegtuig van het type Yakovlev-40 werd vermist, bevrijd uit de romp van het wrak, nabij Son Trung. De vleugels van het vliegtuig waren afgebroken en van de cockpit was niets meer over. Het reddingsproces kwam moeizaam op gang, omdat ook een helikopter met zeven reddingswerkers neerstortte. Zij werd eerst naar een klein ziekenhuis in Khan Son gebracht en vervolgens naar Ho Chi Minh Stad. Vandaar is zij met een speciale medische vlucht naar Singapore gebracht.

Het is bijna zeker dat niemand van de dertig andere inzittenden het ongeluk heeft overleefd. Reddingswerkers hebben de lichamen van de acht buitenlanders die aan boord waren, onder wie de vriend van Herfkens, Willem van der Pas (36), geborgen. Zij zijn er echter nog niet in geslaagd, zo meldt het persbureau Reuter, ook alle andere slachtoffers te vinden. Volgens de Vietnamese artsen zouden er aanvankelijk meer overlevenden zijn geweest. Herfkens vertelde gedurende de eerste dagen na de ramp stemmen van vijf of zes mensen gehoord te hebben. Bij de wrakstukken werden lichamen van vijf mensen aangetroffen die misschien levend het vliegtuig hebben verlaten. Herfkens zelf kon zich door haar verwondingen niet bewegen. Om in leven te blijven ving zij water op in een zakdoek.

Herfkens, medewerker van de Banco Santander in Madrid, en Van der Pas, directeur van een nieuwe vestiging van de ING-bank in Ho Chi Minh Stad, waren op weg naar de badplaats Nha Trang voor vakantie.

De ouders van Annette Herfkens en haar zuster Eveline (ex-Tweede-Kamerlid voor de PvdA, nu directeur van de Wereldbank in Washington) zijn afgelopen zondag meteen naar Vietnam gevlogen om haar bij te staan. Zij hopen, aldus een familielid, dat Annette binnen twee weken naar Nederland wordt overgebracht om verder te herstellen.