Thelonious Monk

Vanaf deze week is in twee theaters (The Movies in Amsterdam en Cinemariënburg in Nijmegen) de in 1988 gereedgekomen documentaire Thelonious Monk - Straight No Chaser te zien.

De door "direct cinema'-veteraan Charlotte Zwerin geregisseerde en door jazzliefhebber Clint Eastwood geproduceerde film is voor een belangrijk deel gebaseerd op zwart-wit-materiaal dat de onlangs overleden Duitse cameraman Christian Blackwood in 1967 en 1968 verzamelde, toen hij de legendarische pianist en componist Thelonious Monk (1917-1982) intensief volgde. Bij de première op koopvideo in juli van dit jaar schreef onze jazzmedewerker Frans van Leeuwen over Straight No Chaser: “Al kun je Thelonious Monk bijna aanraken, toch blijft hij heel ver weg. (...) Voor Monk was het leven niet leuk, dat is wat deze documentaire, naast alle prachtige muziek, op indringende wijze overbrengt”. Dit is geen film, die op welke manier dan ook de persoon, de muziek of de genialiteit van Monk tracht te duiden; het is een voor zichzelf sprekend portret over muziek die nergens anders voor staat dan voor zichzelf.