Takeshita: onderwereld hielp mij niet

TOKIO, 26 NOV. Wat vrijwel iedereen in Japan had verwacht, gebeurde vandaag: oud-premier Noboru Takeshita (68) ontkende vanmorgen in het parlement categorisch dat hij in 1987 wist dat de georganiseerde onderwereld hem had geholpen premier van Japan te worden. “Ik hoorde daar pas in december 1988 van”, aldus Takeshita onder ede tijdens een twee uur durende ondervraging.

Volgens een vandaag gehouden opiniepeiling gelooft zeker 70 procent van de bevolking dat Takeshita liegt en 56 procent meent dat hij moet terugtreden als lid van het parlement. Maar de oud-premier zei vanmorgen, desgevraagd door een lid van de oppositie, daartoe geen plannen te hebben. “Aftreden zou betekenen dat ik toegeef dat de onderwereld mij hielp”.

Voor zijn verkiezing tot president van de regerende Liberaal Democratische Partij, eind 1987, een functie die hem door de macht van het getal automatisch het premierschap opleverde, was Takeshita lastiggevallen door een ultrarechtse groepering. Deze prees hem wekenlang met luidsprekers op vrachtwagens rondom het parlementsgebouw hartgrondig het graf in wegens zijn kwaliteiten als “zakkenvuller”.

Dankzij de bemiddeling van ex-directeur Watanabe van de transportfirma Sagawa, tegen wie momenteel een proces loopt wegens oplichterij, stopte het lawaai. De man had op zijn beurt de hulp ingeroepen van een misdaadorganisatie, die connecties had met de ultrarechtse groep.

Een lid van de oppositie vanmorgen: “U heeft toch samen met Shin Kanemaru vlak na uw verkiezing meneer Watanabe ontmoet in een restaurant in Tokio om hem dank te betuigen?”. Takeshita: “Ik zei "dank u wel' en "u hielp me heel veel', maar dat zeg ik altijd tegen iedereen die ik ontmoet, bij wijze van groet.” Hoongelach van de oppositie. Hij wist echt niet waarom de groep hem had lastiggevallen, “en ik zal het wel nooit te weten komen ook”, aldus de oud-premier.

Vanmiddag is de ex-directeur onder ede gehoord. Dat gebeurde door een vertegenwoordiging van het parlement in een gevangenis in Tokio. Hij is aan de tand gevoeld over de 500 miljoen yen die hij Kanemaru onwettig geschonken heeft en over zijn bemiddelingsrol. Morgen zou bekend worden gemaakt wat deze ondervraging heeft opgeleverd. En morgen zou ook, in een ziekenhuis in Odawara, 100 kilometer ten zuiden van Tokio, de gevallen LDP-leider, Shin Kanamaru (78), aan zijn bed worden gehoord onder ede.

    • Paul Friese