Mariniers teleurgesteld over beperkte opdracht

DEN HAAG, 26 NOV. Het Nederlandse Mariniers bataljon in Cambodja is teleurgesteld dat vlak voor de aflossing nog niet duidelijk is of de komende weken ook de oorspronkelijke opdracht mag worden uitgevoerd. In het gebied is de Rode Khmer heer en meester is en wordt het vredes-proces opgehouden.

De laatste weken is er in VN-kader gesproken over het binnenrijden van het Rode Khmer-gebied bij de Thaise grens om op die manier ook de laatste partij in het Cambodjaanse conflict in zogenoemde katonnementen bijeen te brengen en de wapens af te nemen. Maar die opdracht is niet gegeven. Het ziet er nu naar uit dat Nederlandse mariniers elders zullen worden ingezet om VN-ambtenaren die het verkiezingsproces voorbereiden te beschermen. De Rode Khmer lijkt door de VN met rust gelaten te worden. De mariniers hebben wel troepen van de Witte Khmer ontwapend.

De Nederlandse mariniers hadden graag gezien dat zij nog vóór hun vertrek het werk hadden kunnen afmaken waarvoor zijn naar Cambodja waren uitgestuurd. Op 29 november, 6 en 9 december wordt het bataljon afgelost. Het is niet duidelijk wat de Verenigde Naties willen bereiken met het "roteren van marinierseenheden'.

Bij de leiding van de Marine wordt gezocht naar middelen om het bataljon dat nu naar Cambodja vertrekt voldoende gemotiveerd te houden. De kampen zijn ingericht, maar tot nog toe hebben de mariniers kleine bruggen gebouwd, wegen onderhouden en medische voorzieningen voor lokale bevolking ter beschikking gesteld. De mariniers hebben verder een belangrijke rol gespeeld bij grensbewaking.

    • Willebrord Nieuwenhuis