Marco van Basten de koning van Milan

ROME, 26 NOV. Marco van Basten. Verder basta, geen adjectieven meer, hooguit een zelfstandig naamwoord: "de koning'.

Vier doelpunten maakte Van Basten gisteren, waarvan er twee meteen moeten worden ingelijst voor een plaatsje in de eregalerij. En vijf minuten voor tijd liep hij nog te jagen, op zoek naar een vijfde goal, een nieuw record. Vier jaar terug, in oktober 1988, had hij immers al vier keer gescoord in één duel, tegen het Bulgaarse Vitocha Sofia. “Ik moet doorgaan,” zei Van Basten na afloop. “Om goed te zijn moet je prikkels hebben en de mijne is nog beter te worden.”

De 4-0 overwinning van AC Milan op IFK Göteborg is eerder een indicatie voor de klasse van Van Basten dan voor de kwaliteiten van de Zweedse ploeg. In het eerste half uur stond Milan zwaar onder druk en trainer Fabio Capello bekende dat hij het dit seizoen nog niet zo benauwd heeft gehad. De Zweden stoorden de verdediging van Milan fel. “Ze hebben ons verhinderd ons eigen spel te spelen”, vond Capello. Libero Franco Baresi had een slechte dag en aanvaller Daniele Massaro moest wennen aan de linksbackplaats - Paolo Maldini was licht geblesseerd en Capello wilde met het oog op de topper zondag tegen Juventus, dat steeds beter gaat spelen, niets riskeren.

Het was Van Basten die zijn team uit de houdgreep van de Zweden bevrijdde, na een prachtige één-twee met Jean-Pierre Papin. Van Basten schermde de bal af met zijn rechtervoet, werd door een Zweedse verdediger tegen de grond getrokken maar schoot vallend met links in de verste hoek. Een juweel van een doelpunt, waarvoor de 55.000 toeschouwers (wat weinig, vond AC Milan) massaal op de banken klommen.

Papin stond, na het belabberde optreden van Ruud Gullit afgelopen zondag, weer in de basis. De Fransman liet zien dat ook hij uitstekend kan samenspelen met Van Basten. In de tweede helft gaf hij een voorzet, waarbij Van Basten werd neergelegd. De strafschop benutte het slachtoffer zelf: 2-0. Maar het was zonder meer de avond van Van Basten. Zeven minuten na de penalty werd hij vanaf rechts aangespeeld. Hij stond met zijn rug naar het doel en schoot met een perfecte omhaal de bal in de rechterhoek, een doelpunt waarvan gewone spelers alleen maar kunnen dromen. Het applaus was nog aan de gang toen hij een minuut later zijn vierde goal maakte, listig profiterend van verwarring in de Zweedse verdediging.

“Voor Van Basten zijn geen adjectieven meer,” zei Milan-voorzitter Silvio Berlusconi na afloop. “Hij is de beste spits ter wereld en de grootste spits uit de geschiedenis van Milan”. Trainer Capello zei dat hij Van Basten niet meer kon geven dan een negeneneenhalf. “Iemand moet zich altijd kunnen verbeteren,” zei Capello. En bovendien was zijn wedstrijd niet foutloos. De strafschop was zwak ingeschoten: te dicht bij de doelman en te zacht en alleen door geluk glipte de bal doelman Ravelli door de vingers.

Na al die complimentjes zei Van Basten dat hij met dit Milan een gooi wil doen naar de absolute top. “Als ik naar het verleden kijk zie ik nog heel wat ploegen van ons niveau: het oude Ajax, Bayern, Milan en Inter van de jaren zestig, Liverpool. Maar als we blijven winnen, kunnen we tegen onszelf zeggen: We behoren tot de beste teams die ooit hebben bestaan.” Een ander doel, een derde Gouden Bal, zegt hij voor dit jaar te hebben opgegeven. Dat is eigenlijk al op het Europese kampioenschap in Zweden gebeurd. “Om die (Gouden Bal) te winnen heb je een Europese titel nodig of een Europa Cup. Volgend jaar kijken we verder,” zei Van Basten gisteren.

De Fransman Gerald Baticle van Auxerre maakte in het UEFA Cuptoernooi zeven treffers. Van Basten staat nu met zes doelpunten bovenaan op de topscorerslijst in de Europa Cup I, waarvan de finalepoules Champions League heten. Hij staat op een gedeelde eerste plaats. Zijn concurrent is Romario. Dat wordt een spannende wedstrijd, over twee weken in Eindhoven. Milan kijkt er nu vol vertrouwen tegenaan. “Porto is sterker dan PSV,” meende aanvaller Eranio. En Capello zei dat Milan probeert snel afstand te nemen van de rest. “Daarom zal de wedstrijd tegen PSV erg belangrijk zijn, die kan een scheiding aanbrengen in het klassement.”

    • Marc Leijendekker