Lubbers viert jubileum met "lotgenoten'

DEN HAAG, 26 NOV. Premier Lubbers heeft voor maandag 21 december ruim twintig personen uitgenodigd die net als hij tien jaar of langer een hoge politieke functie bekleden, of hebben bekleed. Op het Catshuis wordt de genodigden een borrel aangeboden.

Lubbers wilde aanvankelijk zelf weinig ruchtbaarheid geven aan zijn jubileum begin van deze maand. Hij liet echter wel weten bereid te zijn om het tienjarige premierschap “in een breder kader” te plaatsen. Daarbij werd het idee gelanceerd de "lotgenoten' van Lubbers aan de eenzame top van de politiek bijeen te brengen om gezamenlijk het glas te heffen.

Volgens de woordvoerder van Lubbers zijn er ruim twintig personen die als fractieleider, Kamervoorzitter, minister of EG-commissaris een tienjarig jubileum kunnen vieren.

Tot de gasten op het Catshuis behoren voormalig CPN-fractieleider M. Bakker, de fractieleider van Groen Links, R. Beckers-de Bruijn en fractievoorzitter G. Schutte van het GPV. Als Kamervoorzitters met een tienjarige staat van dienst zijn F.J. van Thiel en D. Dolman uitgenodigd. Het ministerie van buitenlandse zaken kan twee gasten afvaardigen: ex-minister J. Luns en de huidige minister H. van den Broek. Uit het Europese circuit kunnen ex-commissaris S. Mansholt en de huidige commissaris F. Andriessen bogen op een tienjarig jubileum. Diverse gasten zoals de ex-premiers J. Zijlstra, P. de Jong, B. Biesheuvel en A. van Agt hebben ruim tien jaar een combinatie van hoge politieke functies bekleed.