Inspiratie in plastic

Industrial Plastics. 309 Canal Street (tussen Mercer Street en Broadway). Inl 09-1212 226 2010

Voor de krap-bij-kasse modebewuste mens, voor de doelbewuste kunstenaar en de pietluttige knutselaar is Canal Street de hoofdstraat van luilekkerland. Wie op zoek is naar een zijden "Chanel'-shawl voor $ 25 of een "Baume & Mercier'-horloge voor $ 10, wie net dat ene onderdeeltje voor een elektrisch machinetje zoekt of precies dat velletje papier of dat tubetje, kan er terecht. Maar ook degene die 's morgens is opgestaan zonder een greintje inspiratie, doet zijn voordeel op door in Canal Street uit te stappen. Recht tegenover "Pearl Paint', de grootste kunstbenodigdhedenzaak ter wereld, bevindt zich "Industrial Plastics'.

Het is een winkel propvol voorwerpen die allemaal van plastic zijn gemaakt. Hoewel het speciale nut van de meest van de verkochte spullen niet in het oog springt, roepen ze toch een enorme hebzucht op. Er zijn duizenden vormpjes, gesorteerd in honderden bakjes, in meer dan honderd kleuren. De vormpjes zijn doorzichtig en ondoorzichtig, mat, glanzend of glitterend. Ze hebben verschillende maten, zijn vierkant, driehoekig of cirkelvormig. Er zijn komma's, krabbels, tranen, druppels, kreeften, olifantenhoofden, bloemetjes, sterretjes en balletjes; keeshondjes, vleermuizen, kruizen, boa's en injectiespuiten. Overweldigd door een "Hansje in Bosbessenland' wil iedereen hier zijn mandje vol laden. Het kleingoed kost maar 10, 15 of 20 dallarcent. Een fiberglas sfinx, palmboom en kameel komen op respectievelijk driehonderdvijftig en zevenhonderdvijftig dollar.

    • Reineke Hollander