Goede ondertoon op effectenbeurs

AMSTERDAM, 26 NOV. Het zag er vanmorgen goed uit op de aandelenmarkt in Amsterdam. “De ondertoon is goed, de beurs is vriendelijk”, zei een handelaar.

AMSTERDAM De EOE-aandelenindex noteerde ruim twee punten hoger (2,17) op 277,53. De omliggende beurzen, in Londen en Frankfurt, stonden eveneens op winst. Ook het hogere slot van Wall Street gaf de markten steun in de rug. Verder deed de handel zijn voordeel met de ruim een halve cent hogere dollar.

De markt is in afwachting van het tarief van de vanmiddag aan te kondigen speciale belening van De Nederlandsche Bank. De vorige belening werd gedaan tegen 8,7 procent, de nieuwe zou volgens de markt wel eentiende punt lager kunnen uitvallen. Dat zou voor de financiële markten een stimulans betekenen. Opmerkelijk goed kwam DSM voor de dag. Het chemieconcern ging tachtig cent omhoog tot 72,10. Gist-brocades liep zestig procent op tot 33,60. Akzo kreeg er zestig cent bij op 129,20.

De andere internationals lagen er ook goed bij. Unilever trok tachtig cent aan op 181,80, Koninklijke Olie pakte er vier dubbeltjes bij op 148,20 en Philips en KLM verdienden dertig cent op respectievelijk 19,80 en 25,20. Ook Polygram, voor tachtig procent eigendom van Philips, mocht na de aderlatingen van de dagen ervoor met dertig cent omhoog tot 42,70.

NEW YORK Het Dow-Jones gemiddelde van 30 industriefondsen eindigde gisteren 17,54 punten hoger op 3.266,24. Betere cijfers over de economie gaven de index een steuntje in de rug. Vandaag zijn de effectenbeurzen in de VS gesloten wegens Thanksgivings Day.

LONDEN De Britse aandelenkoersen stegen licht bij magere omzetten. De FTSE-index won 7,7 punten op 2.717.

FRANKFURT De Dax-30-index steeg tot de 1.530 punten grens. Volgens handelaren zou overschrijding van die grens een verdere stijging kunnen inluiden.

TOKIO Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 japanse aandelen steeg vandaag met 177,03 punten tot 17.479,04. In de achterliggende zes dagen zijn de japanse koersen met 9,3 procent gestegen.