Filmfestival Groningen

Voor de twaalfde keer zijn de drie zalen van het Filmcentrum Poelestraat deze week het decor voor het Filmfestival Groningen.

Voor een groot deel dient dit festival een regionaal belang, door de vertoning van vier historische programma's met archiefbeelden uit de provincie Groningen en een aantal lokale premières. Het programma bevat ook landelijke voorpremières (Amos Poe's Triple Bogey on a 5 Par Hole en George Sluizers Utz) en enkele speciaal geïmporteerde films, zoals de Hongkong-produktie A Chinese Ghost Story en de in China verboden speelfilm over gehandicapten, Mama. Echte primeurs, nooit op een ander Nederlands festival vertoond, zijn de Portugese film Nuvem van Ana Luisa Guimarães en de Canadese episodenfilm Montréal vu par... met bijdragen van onder meer Atom Egoyan en Patricia Rozema. Nauwelijks eerder werden in het openbaar de nieuwe korte films vertoond van Peter Greenaway (Rosa: over danseres-choreografe Anna Teresa de Keersmaeker), Ian Kerkhof (La séquence des barres parallèles, starring Theo van Gogh) en de in Parijs wonende Groningse Léonie Valckx (Adieu Cayenne). Een klein retrospectief op de Duitse Heimatfilm bevat onder meer een unieke kopie van Leni Riefenstahls Das blaue Licht (1932). 12de Filmfestival Groningen. Concerthuis, The Movies, Filmhuis, Groningen. 26 t/m 29 nov.