Eurometaal in opspraak: Turkse order

ROTTERDAM, 26 NOV. De Duitse justitie is een onderzoek gestart naar de banden tussen een Duitse vestiging van munitiefabrikant Eurometaal en de Turkse overheid. Dat heeft een woordvoerder van Eurometaal in Zaandam bevestigd.

De vestiging van Eurometaal in Liebenau (deelstaat Niedersachsen) raakte begin deze week in opspraak toen een anonieme werknemer van het bedrijf in het Duitse televisieprogramma "Monitor' stelde dat Eurometaal bezig was met de levering van onder andere 18.000 clusterbommen aan het Turkse overheid. Het Turkse leger zou de bommen willen gebruiken in de strijd tegen de Koerden.

De woordvoerder wilde niet reageren op de beschuldigingen die in het de Duitse televisieprogramma werden geuit. Wel bevestigde hij dat Eurometaal een contract heeft met de Turkse overheid voor de aanmaak van conventionele munitie. Er zou evenwel nog niets zijn geleverd. Bovendien, aldus de woordvoerder, staat levering aan Turkije niets in de weg omdat het een NAVO-partner betreft.

Leveranties aan Turkije liggen gevoelig. Veelal wordt aan leveringen aan dat land de voorwaarde gesteld dat wapens en munitie niet worden gebruikt tegen de Koerden. In maart werden Duitse leveranties aan Turkijke verboden nadat aan het licht was gekomen dat in Duitsland gefabriceerde pantserwagens werden ingezet in de strijd tegen de Koerdische afhankelijkheidsbeweging. Het embargo werd in juli opgeheven na de belofte van de Turkse regering geen Duitse wapens in de strijd tegen de Koerden te zullen gebruiken.

In de tv-uitzending over Eurometaal werd gesuggereerd dat de Duitse vestiging van het Zaanse bedrijf ervan op de hoogte is dat de leveringen die nu worden voorbereid wel voor de strijd tegen de onafhankelijksbeweging zijn bedoeld.

In het algemeen geldt in Duitsland de regel dat geen wapens geëxporteerd mogen worden naar landen waar gewapende conflicten gaande zijn. Turkije mag Duitse wapens alleen gebruiken in NAVO-kader. Ook de Nederlandse overheid heeft in het verleden eisen gesteld ten aanzien van wapenleveranties voor Turkije.