Epilepsie-waarschuwing bij elektronische spelletjes

LONDEN/ROTTERDAM, 26 NOV. Jonge mensen met (aanleg tot) epilepsie kunnen hun eerste aanval krijgen door het spelen van videospelletjes als Sonic 2 en Nintendo. Om die reden hebben twee Japanse elektronicabedrijven, Sega en Nintendo, voor het eerst een epilepsie-waarschuwing meegegeven aan hun produkten voor de Britse markt.

In Nederland is, aldus een woordvoerder van de importeur van Sega, Colombia TriStar Home Video, over de epilepsie-waarschuwing niets bekend. Over risico's van Sonic-2 voor (potentiële) epilepsie-patiënten had de importeur nog nooit gehoord. De woordvoerder noemt het “een vreemd bericht”. Importeur Bandai van Nintendo zegt evenmin op de hoogte te zijn van gevaren voor epilepsie-patiënten of een waarschuwing bij het spel.

De videospelletjes scoren in Groot Brittannië en Nederland hoog op de verlanglijst voor Sinterklaas en de Kerstman. Meer dan 3 miljoen apparaten, met een waarde van rond de 100 pond elk, zijn al op de Britse markt verkocht.

Sega geeft nu bij zijn nieuwe Sonic 2-spel een tekst uit waarin staat dat lichtpatronen op videospelletjes “een epileptische aanval kunnen inleiden”. Teenagers die zich overgeven aan het sturen van Sonic de Egel, die probeert Dr Robotnik te verslaan, moeten volgens de waarschuwing “onmiddellijk ophouden met spelen en een dokter raadplegen” wanneer ze de volgende symptomen constateren: “duizeligheid, verandering in blikveld, oog- of spiertrekkingen, bewustzijnsverlies, desoriëntatie, onwillekeurige bewegingen of schokken”. Een Sega-woordvoerder in Engeland zei dat de firma geen gevallen kende, waarin een epileptische aanval was opgewekt door het spelen, maar dat de waarschuwing door de firma is uitgegeven als zelfbescherming tegen wettelijke aansprakelijkheid. Nintendo kent volgens een woordvoerder in Groot Brittannië “één of twee voorbeelden” en noemt haar waarschuwing een voorzorgsmaatregel.

Neuroloog dr. W. van Emden Boas van het Instituut voor Epilepsiebestrijding in Heemstede denkt niet dat de computerspelletjes veel gevaar opleveren voor een epilepsie-aanval: “Zeg dat de helft van de jeugd met deze spelletjes speelt. Eén procent daarvan kan een epileptische aanval krijgen. Bij vijf procent daarvan kan de aanval door lichtflitsen ontstaan en een fractie daar weer van is gevoelig voor beeldschermen.”

Het Instituut voor Epilepsiebestrijding heeft eenmaal een kind binnengekregen waar de aanval door een computerspelletje zou zijn ontstaan, overigens niet door Nintendo. Volgens Emden Boas “is lang ontkend dat moderne beeldschermen een aanval zouden kunnen opwekken, van oude zwart-wit tv's was het wel bekend. Maar tegenwoordig zijn we weer wat voorzichtiger. Er wordt nu onderzoek naar gedaan.”

In Nederland zijn ongeveer 100.000 mensen als epilepsiepatiënt bekend, onder wie 25.000 kinderen jonger dan 13 jaar. Een op de 150 mensen lijdt dus aan epilepsie, maar de ziekte komt vaker onder jongeren voor en verdwijnt bij velen na de groei.