Economie van VS maakt onverwachts forse groei door

WASHINGTON/BONN, 26 NOV. De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,9 procent gegroeid. Dat is aanzienlijk meer dan de 2,7 procent die aanvankelijk was berekend. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekendgemaakt.

De komende Amerikaanse president, Bill Clinton, liet na het bekend worden van het groeicijfer weten dat hij zijn plannen om de economie op korte termijn nieuwe impulsen te geven mogelijk zal herzien nu blijkt dat het beter gaat dan was verondersteld. “Het brengt echter geen enkele verandering in mijn plannen voor de lange termijn”, aldus Clinton. Tot nu toe was verwacht dat Clinton kort na zijn ambtsaanvaarding met een stimuleringsprogramma zou komen van 20 à 50 miljard dollar. Maar als de economie al flink aantrekt, zou dit een averechts effect kunnen hebben. Het vertrouwen op de financiële markten zou kunnen worden geschaad door vrees voor het oplopen van het begrotingstekort, de inflatie en de rente.

De 3,9 procent groei is de sterkste sinds het vierde kwartaal van 1988.

Ook het inflatiecijfer voor het derde kwartaal is gunstiger uitgevallen. De eerste raming is herzien van 2,0 tot 1,7 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 1967.

De Duitse bondskanselier Kohl heeft gisteren toegegeven dat zijn land in een economische recessie is geraakt. “Duitsland is terechtgekomen in de economische neergang van de wereldeconomie”, aldus Kohl tijdens de debatten over de begroting voor 1993. Als de voorspellingen uitkomen dat de Westduitse economie tot de tweede helft van 1993 niet zal groeien, zal dat “enorme gevolgen” hebben voor de arbeidsmarkt en de sociale kosten, aldus Kohl. (Reuter) Onze Haagse redactie voegt hieraan toe: Dat het economisch klimaat ook in Nederland is verslechterd blijkt uit de ondernemers-enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vanmorgen publiceerde het CBS gegevens waaruit blijkt dat de orderontvangst voor de tijd van het jaar ongebruikelijk is afgenomen. Voor de komende drie maanden voorzien de ondernemers een afname van de bedrijvigheid en vrijwel gelijkblijvende verkoopprijzen. Dat geldt zowel voor de intermediaire goederenindustrie als voor de investeringsgoederenindustrie. In de consumptiegoederenindustrie verwachten de ondernemers voor de komende drie maanden een stabiele bedrijvigheid met stijgende prijzen.