Dirigent De Waart wisselt Minneapolis in voor Sydney

MINNESOTA, 26 NOV. Edo de Waart zal aan het eind van het seizoen 1994-'95 zijn functie als music director van het Minnesota Orchestra in de Amerikaanse stad Minneapolis neerleggen. De Waart (51) zal die positie dan negen jaar hebben bekleed, zo liet hij gisteren weten in een verklaring, waarin hij die termijn “een zeer lange voor een zo belangrijke functie” noemde. De Waart sprak over de toekomst in vage termen als “het ontwikkelen van nieuwe en opwindende internationale relaties.” Naar verluidt zal De Waart volgende week een benoeming aankondigen bij het orkest in de Australische stad Sydney.

Edo de Waart was na het neerleggen van zijn chef-dirigentschap bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest van 1977 tot 1985 music director van het San Francisco Symphony Orchestra. In ons land is De Waart sinds enige jaren artistiek directeur van het Muziekcentrum van de Omroep en chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. De Zweedse dirigent Herbert Blomstedt heeft verleden week aangekondigd dat hij aan het eind van het seizoen 1994-'95 niet langer music director van het San Francisco Symphony Orchestra zal zijn en teruggaat naar Zweden.