Dales tegen CDA plan ambtenaren

DEN HAAG, 26 NOV. Minister Dales (binnenlandse zaken) verzet zich tegen het CDA-voorstel om het aantal ambtenaren bij de rijksoverheid binnen enkele jaren met 10 procent te verminderen door vacatures niet te vervullen.

Dat liet de minister vanmiddag in de Tweede Kamer weten. De minister wil geen "kaasschaafmethode' hanteren om het ambtenarenapparaat te verkleinen, maar eerst vaststellen wat de werkelijke taken van de rijksoverheid horen te zijn. Uiteindelijk wil ze naar één centrale, algemene bestuursdienst van zo'n 30.000 tot 50.000 beleidsambtenaren en verder aparte, uitvoerende diensten die verzelfstandigd of geprivatiseerd worden. Het CDA stelde voor om het aantal ambtenaren terug te brengen van ongeveer 147.000 naar 131.000 in 1998. Volgens Dales wordt op verschillende departementen "dubbel werk' verricht.