Club Brugge neemt leiding door treffer Amokachi

BRUGGE, 26 NOV. Club Brugge is na de openingsdag van de Champions League leider in groep A. De voetbalkampioen van België won met 1-0 van CSKA Moskou. Olympique Marseille, favoriet in deze poule, speelde met 2-2 gelijk tegen Glasgow Rangers.

Club Brugge trad aan zonder de Nederlander Foeke Booy. Trainer Broos had als buitenlanders de Hongaar Disztl, de Pool Dziubinski en de Nigeriaan Amokachi opgesteld. Booy kreeg te horen dat hij te weinig scoort. Een beroerde situatie, zei hij, maar wel te begrijpen. Brugge was beter dan CSKA, dat eerder voor een sensatie zorgde door bekerhouder Barcelona uit te schakelen. Wegens de onbekendheid van de tegenstander - Broos verkreeg al zijn informatie van video-banden - had hij een extra verdediger (Plovie) opgesteld. Het bleek niet echt nodig. De Belgen kregen in het met 19.000 toeschouwers gevulde Olympiapark tal van kansen, waarvan de Nigeriaan Amokachi er na zestien minuten een benutte. Hij mocht op de rand van buitenspel doorgaan en versloeg doelman Tsjarin, die deze week tekende voor Chelsea. Het was het zoveelste voorbeeld van de leegloop bij de voormalige legerploeg.

Voor Amokachi was het de eerste Europese wedstrijd van het seizoen. Vorig jaar kreeg hij in de halve finale tegen Werder Bremen de rode kaart met als gevolg een schorsing voor vier duels. Bovendien werd hij ziek tijdens een verblijf in Afrika voor een interland. Zeven weken kon hij niet trainen. “Ik denk niet dat op de wereld een spits loopt met zo'n honger naar doelpunten als ik”, liet hij een Belgische krant aan de vooravond optekenen. Honger die een beetje werd gestild.

Glasgow Rangers stond voor 38.000 toeschouwers in het Ibrox-Park twaalf minuten voor tijd met 2-0 achter tegen Olympique Marseille. Toen scoorde invaller McSwegan met een krachtige kopbal na een verre voorzet van Michailitsjenko. Het was zijn eerste balcontact. Vijf minuten later maakte de voormalige Engelse international Hateley 2-2, eveneens met een kopbal. Het was een verdiende beloning voor de werklust van Rangers, dat op het door regenval zware veld fysiek sterker was.

Olympique, met de Belgische trainer Goethals op de bank, was technisch beter. De Franse kampioen zag voor het seizoen gerenommeerde spelers als Waddle en Papin vertrekken, maar kocht met Völler en Boksic niet slecht in. De Duitser en de Kroaat waren verantwoordelijk voor de doelpunten. Na een halfuur volleerde Boksic een voorzet van Völler achter doelman Goram, ruim tien minuten na rust profiteerde de oud-international van Duitsland van een blunder in de Schotse defensie. Over twee weken gaat koploper Brugge op bezoek bij Olympique Marseille.