Blokkade van hulpkonvooi duurt voort

SARAJEVO, 26 NOV. Internationale hulporganisaties zijn er nog niet in geslaagd hun goederen af te leveren bij de moslims in de door Serviërs omsingelde stad Srebrenica.

Het konvooi dat onderweg was naar Srebrenica strandde halverwege op een parkeerplaats bij Ljubovija, omdat Bosnische Serviërs het de doortocht weigerden, ondanks eerdere garanties van de leider van deze bevolkingsgroep, Radovan Karadzic. Boze burgers beschuldigden de hulpverleners ervan wapens te smokkelen naar de moslims. De 40.000 inwoners van Srebrenica en de 70.000 vluchtelingen hebben al zeven maanden geen hulp van buitenaf meer gekregen. De vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Jose Maria Mendiluca, was woedend en zei moe te zijn van de aantijgingen dat de VN de vijand zouden helpen. “Wij zijn belast met de verantwoordelijkheid voor de bijstand aan de slachtoffers van de oorlog in Bosnië. Daarmee gaan we door, ondanks de bombardementen, ondanks het schieten en ondanks de blokkade.”

Over het lot van het konvooi naar Srbrenica zou vandaag opnieuw worden gesproken tussen de opperbevelhebber van de VN-strijdkrachten, de Franse generaal Philippe Morillon, en de bevelhebber van de Servische strijdkrachten in Bosnië, Ratko Mladic.

Het konvooi dat onderweg was naar Gorazde keerde gisteren terug naar Rogatica nadat een van de voertuigen op een mijn was gelopen. Vanmorgen wist het alsnog de stad te bereiken. (AP)