Beste bouwer

In Heerenveen waren ze wel verbaasd. De aannemer die de 146 huurhuizen in het zuiden van de stad kwam opknappen, had de afdekkleden laten stomen. Er zouden vlooien van huisdieren in kunnen zitten, uit de huizen van zijn vorige project. Geen enkele bouwvakker had een radio bij zich. Om niemand in zijn slaap te storen, begonnen ze een half uur later dan gebruikelijk in de bouw met hun werk. Bewoners die wilden klussen nu ze toch in de rommel zaten, mochten hun gereedschap gebruiken. Om de stofzuigers van de bewoners te sparen, werd een grote bouwstofzuiger ingezet.

Afgelopen dinsdag zag het bouwbedrijf BML zijn inspanningen beloond met de eerste Consumenten-Bouwprijs, een initiatief van onder meer de Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond en de Nationale Woningraad. De prijs, 10.000 gulden groot en goed voor veel aandacht in vaktijdschriften, moet woningbouwers tot meer dienstverlening bij groot onderhoud en nieuwbouw verleiden. Niet langer mag een bewoner die tijdens de renovatie bruin vocht ziet lekken, van de aannemer horen dat dit “door de zure regen komt, mevrouwtje” - zoals de jury bij zijn ronde langs de ingezonden projecten optekende.

Als de Consumenten-Bouwprijs invloed krijgt, zal in Nederland binnenkort de BAT-formule ingeburgerd raken: Building Apart Together. Volgens dit principe, goed voor een eervolle vermelding, kan alles wat op tekening staat worden veranderd zolang er geen gevaar voor de constructie is. De aannemer zal zijn bouwvakkers trainen in een klantvriendelijke opstelling. Onderaannemers zullen van de nieuwe filosofie op de hoogte worden gesteld, zodat ook op dat niveau niets misgaat.

Bouwvakkers gaan hun eigen toilethokje meenemen en zullen, bij groot onderhoud, ouderen of alleenstaanden helpen met het verplaatsen van meubilair en het weer ophangen van de gordijnen. Voor bewoners met een longaandoening huurt de aannemer in verband met stofontwikkeling een caravan. De huizen die hij oplevert, zal hij eerst grondig laten schoonmaken. Na afloop van groot onderhoud zullen alle bewoners een bloemetje met de handtekeningen van de bouwvakkers ontvangen, als dank voor de gastvrijheid.

    • Gretha Pama