414.000 voor pas ontdekte tekening van Rembrandt

AMSTERDAM, 26 NOV. Een onlangs ontdekte tekening van Rembrandt is gisteren op een veiling bij Christie's in Amsterdam verkocht voor 414.000 gulden aan een Amerikaanse kunsthandelaar. De tekening (20x18,7 cm) Jozef in de gevangenis legt de dromen van de schenker en de bakker van de Farao uit werd volgens Christie's eerder dit jaar aan de Londense vestiging van het veilinghuis aangeboden als het werk van een onbekend meester en werd daar herkend als een Rembrandt. Dat oordeel wordt gedeeld door twee Nederlandse Rembrandt-experts, zegt Christie's, dat weigert verdere bijzonderheden bekend te maken over de verkoper en de herkomst van de tekening. De opbrengst van de Rembrandt was twee keer de geschatte waarde. De hele veiling van 198 tekeningen van Hollandse, Vlaamse en Duitse oude meesters bracht 2,5 miljoen gulden op. Een tekening van Hendrick Goltzius werd voor 218.000 gulden (schatting tussen 100.000 en 150.000 gulden) gekocht door een kunsthandelaar in Londen.

Dertien musea en de gemeente-archieven van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Vianen en Zaanstad hebben dinsdag op een veiling bij Christie's in Amsterdam tekeningen gekocht uit de collectie van Hans van Leeuwen, oud-inspecteur van het Concertgebouworkest en directeur van het Utrechts Symfonie Orkest. De veiling van ruim 500 tekeningen van 16e- tot en met vroeg 19e-eeuwse meesters heeft 1,85 miljoen gulden opgebracht.

Onder de musea die een aantal tekeningen kochten zijn Boymans-van Beuningen, het Amsterdams Historisch Museum, het Rijksprentenkabinet, het Rijksmuseum Twenthe, het Rijksmuseum Paleis Het Loo, het Groninger Museum en het Prentenkabinet der Rijksuniversiteit Leiden. Het hoogste bod werd gedaan op een tekening van Goltzius met de mythologische voorstelling van de ontdekking van Callisto's zwangerschap. Een Zwitserse verzamelaar bood hier 166.750 gulden voor, hoewel het werk op 200.000 tot 300.000 gulden was geschat.