Winst van elektrotechnisch concern ABB daalt 11 pct

ROTTERDAM, 25 NOV. Ook het Zweeds-Zwitserse elektro- en machinebouwconcern Asea Brown Boveri (ABB) voelt steeds meer de gevolgen van de internationale economische malaise. Met name West-Europa vertoonde de laatste maanden een onverwachte daling in de vraag naar kapitaalgoederen, zo bericht het concern.

In de eerste negen maanden van dit jaar daalde de winst voor belastingen met elf procent, van 761 miljoen dollar vorig jaar tot 679 miljoen dollar nu. Over het eerste halfjaar bleef de daling nog beperkt tot zeven procent. De omzet groeide over de eerste negen maanden met slechts vier procent tot 21,1 miljard dollar, zo heeft het concern vandaag bekendgemaakt.

Het bedrijfsresultaat verminderde met drie procent tot 1,26 miljard dollar. ABB verwacht dat het bedrijfsresultaat over geheel 1992 iets lager zal zijn dan de 1,91 miljard dollar van vorig jaar. De onderneming boekte toen een winst van 1,05 miljard dollar op een omzet van 28,9 miljard.

De waarde van de orderontvangst steeg in de eerste negen maanden van 1992 met vijftien procent tot 24,01 miljard dollar. Hieraan droegen alle bedrijfsonderdelen bij behalve de divisie milieutechniek. Grote opdrachten, voor zowel energiegeneratoren als voor complete krachtcentrales, ontving ABB uit Nederland, China, Porto Rico, de Verenigde Staten en Duitsland. Belangrijke orders voor spoorwegmaterieel kwamen het afgelopen kwartaal uit de Australië, Duitsland en de VS.

Kostenbesparende maatregelen die ABB de voorbije twee jaar heeft doorgevoerd werken volgens het concern zo gunstig uit dat ze het negatieve effect van de recessie op de winstontwikkeling vrijwel compenseren.