Vrouwen voelen zich "uitgekleed'

Twee kledingstukken, van de publieke tribune naar beneden gegooid, verstoorden gisteravond de orde in de eerbiedwaardige vergaderzaal van de Eerste Kamer bij de behandeling van de Algemene Nabestaandenwet.

Die wet leidt in een aantal gevallen tot lagere uitkeringen voor weduwen en weduwnaars. Nadat staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) in het debat net had gezegd: “Ik zou niet weten waarop ik dan moet bezuinigen”, riepen drie vrouwen uit: “Wij ook niet”. Onder de mededeling dat ze zich toch al uitgekleed voelden, voegden ze de daad bij dat woord. Nadat twee truien in de vergaderzaal waren geworpen en de vrouwen niet de indruk maakten het daarbij te willen laten, greep een geüniformeerde bewaker in. De vrouwen werd gesommeerd de tribune te verlaten, hetgeen zij zonder omwegen deden. In de vergaderzaal ruimde een Kamerbewaarder de kledingstukken stoïcijns op. De Algemene Nabestaandenwet heeft veel verzet opgeroepen bij de Vrouwenbond FNV en actiegroepen. Hun protesten zijn tot nu toe grotendeels tevergeefs geweest.