Turkije stuurt afvaardiging naar begrafenis

ANKARA, 25 NOV. Een Turkse delegatie met vertegenwoordigers van de politieke partijen woont deze week de begrafenis bij van de slachtoffers van een aanslag door neo-nazi's in het Duitse plaatsje Mölln. De Turkse politici stellen een eigen onderzoek in naar de toedracht van het incident, waarbij drie Turken, onder wie een tienjarig meisje, de dood vonden.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken in Ankara heeft in ongewoon scherpe bewoordingen Duitsland gehekeld voor de aanslag, die duidelijk was gericht tegen de Turkse bevolkingsgroep. Volgens Ankara heeft Bonn onvoldoende maatregelen genomen om de Turken in Duitsland te beschermen tegen racistische aanvallen. Uit protest tegen de toenemende vreemdelingenhaat in Duitsland zal ook in Turkije zelf een begrafenisceremonie worden gehouden voor de omgekomen landgenoten.

Hoewel in Turkije de bezorgdheid groeit over de negatieve ontwikkelingen in West-Europa in het algemeen en Duitsland in het bijzonder met betrekking tot de positie van de buitenlanders, is het nog niet tot algemene protesten gekomen. Het zijn tot nu toe vooral de parlementariërs en de columnisten van de landelijke kranten die lucht geven aan de stijgende verontwaardiging over de racistische aanvallen. De aanslag in Mölln, die wordt gezien als de ergste uiting van haat door neo-nazi's sinds de hereniging van Duitsland, is dan ook al twee dagen het belangrijkste nieuws op de voorpagina's van de Turkse kranten.

De toenemende vreemdelingenhaat stond enkele weken geleden centraal in een algemeen debat in het Turkse parlement over de positie van de Turken in het buitenland. Besloten werd de parlementen van de Westeuropese landen en de politieke partijen in een brief nogmaals te wijzen op het gevaar van de groeiende rassenhaat in de betreffende landen. Deze ontwikkeling ervaren de Turkse politici als het meeste bedreigend voor de positie van de Turken in West-Europa.

Ook de Turkse regering heeft Duitsland er in het verleden al verscheidene keren op gewezen dat aanvallen van neo-nazi's hand over hand toenemen als er geen efficiënte tegenmaatregelen worden genomen. “Het jongste incident”, aldus een verklaring van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken, “heeft bewezen dat het Duitse antwoord inderdaad verre van adequaat is”. Turkije eist schadevergoeding voor de familieleden van de slachtoffers.