PSV zoekt aanval tegen super-defensief FC Porto

PORTO, 25 NOV. Anders dan vorige maand in de uitwedstrijd tegen AEK Athene gaat PSV vanavond in de eerste wedstrijd voor de Champions League van het Europa Cup I-toernooi uit van eigen kracht. In het Nas Antas-Stadion van FC Porto speelt zowel Romario als Juul Ellerman. Popescu is fit evenals Erwin Koeman die terugkeert op het middenveld.

Ernest Faber moet vermoedelijk het veld ruimen, Edward Linskens neemt als rechtsachter de plaats in van de geblesseerde Berry van Aerle. Hoewel trainer Hans Westerhof FC Porto na de loting de meest verradelijke tegenstander noemde, is PSV naar de Portugese havenstad gekomen om te winnen en wil het zijn tegenstander proberen af te bluffen. Na dit duel vervolgt de landskampioen de competitie in de Champions League met twee thuisduels (tegen AC Milan en IFK Göteborg) en daarmee kan de basis worden gelegd om in ieder geval tot het einde in de race te blijven voor een plaats in de finale.

Assistent-trainer Frank Arnesen volgde afgelopen weekeinde AC Milan de derby tegen Inter en beschouwt de kapitale ploeg van Berlusconi als de grootste concurrent van PSV in groep B. “Ik schat de kansen van PSV om Milan voor te blijven op veertig procent”, aldus de Deen die bepaald niet onder de indruk was gekomen van het zogenaamde spektakel in het San Siro-Stadion. “Wij zijn rijp om met Milan te concurreren. Die ploeg speelde zondag niet goed. Het team kon geen druk uitoefenen. Wij kunnen misschien profiteren van het overschot aan topspelers bij de Milanezen. Achter mij op de tribune zaten wereldvoetballers als Papin en Savicevic. In de tweede helft vielen internationals als Albertini en Eranio in en moest Gullit eruit. Een abnormale situatie natuurlijk. Wij willen tot de laatste snik blijven meedoen in de Champions League. Dat kan als we nu goed beginnen.”

PSV kan vanavond misschien profiteren van een extra gemotiveerde Romario. Bij FC Porto staan vier van zijn landgenoten onder contract en het duel wordt dan ook in grote delen van Brazilië uitgezonden. Bovendien is de coach van de Portugese lijstaanvoerder, Carlos Alberto Silva, voor hem een oude bekende. De Zuidamerikaan was ook trainer van het olympische team van Seoul in 1988, waarin Romario schitterde hetgeen voor PSV aanleiding vormde om de toen nog tamelijk onbekende spits te contracteren.

Overigens voerde Silva nadat hij Arthur Jorge opvolgde bij FC Porto aanvankelijk weinig veranderingen door. De super-defensieve ploeg speelt sinds afgelopen zomer echter steeds aanvallender. En dan heeft ook gevolgen voor het doelsaldo. Vorig seizoen incasseerde Porto slechts elf tegentreffers in de competitie, dit jaar zal dat aantal veel hoger oplopen.

FC Porto heeft in Emil Kostadinov een gevaarlijke spits. De Bulgaar maakt er een gewoonte van om vooral in de belangrijke wedstrijden te scoren. Hij wordt geassisteerd door Domingos, een behendige en snelle aanvaller. Het middenveld is in de ogen van de PSV-trainers het sterkste onderdeel van Porto. Jaime Magalhães, Semedo, Rui Filipe of Andre en Zé Carlos zijn nauwelijks van de bal te zetten en opereren uiterst sluw. Mochten zij een steek laten vallen, dan is er altijd nog het granieten verdedigingsblok, met de ex-Barcelona-speler Aloso en Jorge Couto in het centrum, de geroutineerde 31-jarige captain João Pinto, die in de nadagen van zijn carrière steeds offensiever opereert op rechts en Bandeirinha op links.

Op deze vleugel zien Westerhof en Arnesen mogelijkheden. Als Vanenburg zijn directe tegenstander mee naar het centrum sleurt, moet Carlos de gehele linkerkant bestrijken. Linskens heeft dan vrij spel. Maar dat is de theorie vooraf. De praktijk zorgt in het voetbal zelfs op dit niveau vaak voor onverwachte verrassingen.

    • Erik Oudshoorn