Opec legt weinig nadruk op vermindering olieproduktie

WENEN, 25 NOV. De Organisatie van olie exporterende landen (Opec) lijkt tijdens haar periodieke ministersvergadering deze week in Wenen weinig druk uit te willen uitoefenen op de lidstaten om de olieproduktie te verminderen. Daardoor zal de scherp gedaalde olieprijs zich volgens marktexperts niet op korte termijn herstellen, tenzij Noord-Amerika en Europa door een strenge winter worden getroffen.

Bij de opening van de ministersconferentie vanochtend uitte de voorzitter van Opec, minister Yousef bin Yousef van de Verenigde Arabische Emiraten, slechts zorgen over de olie-afzet in het eerste kwartaal van volgend jaar. Over de huidige olieproduktie sprak hij met geen woord.

Een commissie van economische deskundigen van het Opec-secretariaat adviseert de olieministers om de gezamenlijke produktie in het eerste kwartaal van volgend jaar iets lager vast te stellen dan de verwachte vraag naar Opec-olie. Maar over de huidige overproduktie geeft de commissie geen oordeel, zei Opec-woordvoerder A. Salawi gisteren tegenover deze krant.

Op het ogenblik exporteren 12 van de 13 Opec-landen (voor Irak geldt nog steeds een strikt embargo) samen 25,3 miljoen vaten olie per dag, terwijl ze in september nog een niveau van 24,2 miljoen vaten per dag voor het vierde kwartaal hadden afgesproken. Niettemin hoopt het oliekartel nog steeds zijn richtprijs van 21 dollar per vat te halen, zei Salawi. Vorige week daalde de gemiddelde prijs voor Opec-olie echter tot 18,49 dollar per vat.

Achtergrond van de terughoudende opstelling van de economische commissie is de grote verdeeldheid tussen de 13 lidstaten. Landen als Iran, Irak, Libië en een serie kleine olieproducenten dringen er bij Opec op aan de produktie fors te verminderen, zodat de richtprijs van 21 dollar wordt bereikt. Maar dat zou betekenen dat de grootste exporteur, Saoedi-Arabië, het meest moet inleveren en daar voelen de Saoediërs niets voor. Ook Koeweit wil niet meedoen en vraagt juist om een hoger marktaandeel. Gisteren werd bekend dat ook de kleine Afrikaanse Opec-lidstaat Gabon zijn olie-export wil opvoeren.

De openingsbijeenkomst van de Opec-vergadering moest gisteravond worden uitgesteld tot vanochtend, omdat enkele ministers door zware mist niet naar Wenen konden vliegen. Ze weken uit naar Salzburg en reisden per trein naar de Oostenrijkse hoofdstad.

Vandaag deed Ecuador voor de laatste maal mee aan een Opec-vergadering. Dit land is uit de organisatie getreden en zal van nu af aan als geassocieerd lid van Opec meedoen.