Nederlanders verontwaardigd; Franse boeren boycotten EG-partners

PARIJS, 25 NOV. Vanaf 1 december zullen actievoerders van de Franse boerenorganisatie Coordination Rurale proberen te verhinderen dat vrachtauto's met agrarische produkten uit Nederland, Ierland, de Verenigde Staten en Duitsland Frankrijk binnenkomen.

Nederland is als doelwit uitgekozen omdat EG-commissaris Frans Andriessen zijn handtekening heeft gezet onder het landbouwakkoord met Washington.

De Nederlandse landbouworganisaties hebben vanmorgen verontwaardigd gereageerd op de aangekondigde acties van de Franse boeren. G. Doornbos, voorzitter van de Nederlandse Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB), noemde de actie “volslagen krankzinnig”. Hij vraagt zich af of de Fransen hun eigen produkten ook zullen boycotten omdat de voorzitter van de Europese Commissie een Fransman is. Doornbos zou vanmiddag in Brussel de Nederlandse landbouworganisaties vertegenwoordigen tijdens een spoedberaad van de EG-landbouworganisaties in een poging de Franse actieplannen terug te draaien.

Ruim duizend Franse boeren zullen naar verwachting vanmiddag in Parijs een demonstratie houden voor het Palais Bourbon als de Nationale Vergadering debatteert over het standpunt dat de Franse regering in de EG zal innemen over het ontwerp-landbouwakkoord dat vorige week tussen de Europese Commissie en Washington is overeengekomen.

De demonstratie is georganiseerd door Coordination Rurale en een andere kleine boerenorganisatie, de Confédération Paysanne. Coordination Rurale, die naar schatting 10.000 aanhangers heeft in het zuiden en in het noorden van het land, heeft gisteren in een brief aan president Mitterrand boycotacties aangekondigd tegen onder andere Nederlandse vrachtauto's.

De grote Franse boerenorganisaties FNSEA en CNJA concentreren zich op de organisatie van een Europese manifestatie van boeren volgende week dinsdag in Straatsburg.

Op verscheidene plaatsen in Frankrijk hebben boeren gisteren en vandaag acties gehouden tegen wat ze het "Amerikaanse Diktat' in het landbouwoverleg noemen. Een groep boeren drong vanochtend de Parijse beurs binnen en stak daar vuurwerk af, maar de noteringen werden niet geschorst.

In de stad Beauvais kwam het vanochtend tot een vechtpartij tussen boeren en politie waarbij zes agenten en een landbouwer gewondraakten. Bij een tolstation op de snelweg tussen Reims en Calais lieten boeren Franse auto's gratis passeren, terwijl buitenlanders moesten betalen.

    • Jan Gerritsen