Monshouwer directeur Instituut voor Fotografie

ROTTERDAM, 25 NOV. Begin volgend jaar begint het Nederlands Instituut voor Fotografie met zijn activiteiten in het voormalige gebouw van de Nederlandse Dagbladunie aan de Witte de Withstraat, het museumkwartier, in Rotterdam. Tot directeur is benoemd Adriaan Monshouwer, directeur van de Canon Image Centre in Amsterdam.

In het pand zullen ook het Nederlands Fotoarchief en het nationaal restauratie-atelier worden ondergebracht, nu nog gevestigd in het oude havenkwartier. Pas in de zomer, na een renovatie, zullen er exposities en andere evenementen georganiseerd worden. De instellingen beschikken alsdan gezamenlijk over tweeduizend vierkante meter.

Het Nederlands Instituut voor Fotografie, geïnitieerd door WVC en de gemeente Rotterdam, krijgt tot taak de kennis en de discussie over fotografie te bevorderen. Het moet de ontwikkeling van de eigentijdse fotografie in Nederland stimuleren met onder meer tentoonstellingen en publicaties. Het zal beschikken over een documentatiebestand en een bibliotheek.

De Fotografie Biënnale en de activiteiten van de stichting Perspektief, die onder meer een tijdschrift uitgeeft en een galerie beheert, vallen straks eveneens onder verantwoordelijkheid van het instituut. “Het is niet waarschijnlijk”, zegt Bas Vroege, de huidige directeur van Perspektief, dat het fotoblad Perspektief “dezelfde artistieke avant-garde functie behoudt. Het Instituut streeft naar een veel bredere functie”. Tot 1 juli 1993 zal Perspektief met het tijdschrift en de galerie op de oude voet doorgaan.

Het Instituut ontvangt jaarlijks 685.000 gulden van WVC en 300.000 gulden van de gemeente Rotterdam. Het Archief krijgt 365.000 gulden van WVC. De totale huisvestingskosten komen voor rekening van de gemeente.