Meer Duitse joden willen naar Israel

TEL AVIV, 25 NOV. Wegens uitbarstingen van antisemitisme en vreemdelingenhaat is er de afgelopen weken sprake van een opvallende groei van het aantal Duitse joden die zich opmaken voor emigratie naar Israel.

Volgens Uri Gordon, hoofd van de immigratieafdeling van het Joods Agentschap, hebben deze maand 46 Duitse gezinnen daartoe daadwerkelijke stappen genomen bij de Duitse afdeling van de organisatie. In september werd slechts één aspirant-emigrant in Duitsland geregistreerd. In de meeste gevallen gaat het om Israeliërs die al lang in Duitsland wonen en in vele gevallen met Duitse vrouwen zijn gehuwd.

Uri Gordon trok gisteren in een radiovraaggesprek fel van leer tegen Ignatz Bubis, het hoofd van de joodse gemeenschap in Duitsland, die van mening is dat er geen onmiddellijk gevaar bestaat voor de Duitse joden. “Ik ben verbaasd hoe dergelijke joden bij de vleespot blijven zitten in plaats van lessen uit de geschiedenis te trekken”, zei hij.

In de Knesset bestond gisteren eensgezindheid over de noodzaak op korte termijn een spoeddebat te houden houden over de toeneming van het aantal antisemitische incidenten in Duitsland. “Wij hebben redenen tot bijzondere woede over wat er in Duitsland gebeurt”, zei Shevah Weiss, de voorzitter van het Israelische parlement en zelf een overlevende van de holocaust.

Efraim Sneh van de Arbeidspartij sprak zijn ongerustheid uit over de honderden kaalgeschoren Duitse jongeren die achter nazi-vlaggen door Duitse steden marcheren. “Als joden en mensen moeten we ons zorgen maken over de richting waarnaar de Duitse macht gaat”, zei hij. Ook de Likud-parlementariër David Mena drong gisteren aan op een speciaal Knesset-debat over antisemitische verschijnselen in Duitsland. Volgens hem zal het Israelische parlement een dringend beroep op de Duitse regering moeten doen om rechtse terroristische organisaties en neo-nazi's buiten de wet te stellen.