Karel Aalbers ergert zich aan het gebrek aan daadkracht van het sectiebestuur betaald voetbal; Een voorzitter die vooruit durft te denken

ARNHEM, 25 NOV. Zelfs in de regio Gelderland worden zijn activiteiten nog wel eens afgedaan als de megalomanie van een voetbalvoorzitter. Maar ook de meest verstokte sceptici tonen bewondering voor de manier waarop Karel Aalbers binnen acht jaar bij Vitesse een solide voetbalorganisatie uit de grond heeft gestampt die er mede in geresulteerd heeft dat de Arnhemse club binnen afzienbare kan beschikken over het Akzodrôme, het eerste overdekte voetbalstadion ter wereld met een vloer die over de grasmat kan worden geschoven. Activiteiten die aangeven dat kleinschalig opereren deze voorzitter vreemd is.

Om die reden kijkt Aalbers ook met meer dan bijzondere belangstelling uit naar het beleidsplan betaald voetbal dat maandag op de najaarsvergadering van de KNVB in Zeist door betaald voetbal voorzitter Martin van Rooijen uit de hoge hoed zal worden getoverd. Aalbers, spreekbuis van een platform van clubvoorzitters op regionaal niveau, is al geruime tijd de luis in de pels van het zwaarwichtige bestuurscollege in Zeist dat door hem weliswaar wordt geprezen voor de succesvolle commerciële en financiële weg die Van Rooijen cs zijn ingeslagen, maar voor het overige heeft Aalbers maar weinig waarderende woorden over voor het sectiebestuur. “Het is toch te gek voor woorden dat een bestuur dat bij zijn aantreden drie jaar geleden de opdracht meekreeg een beleidsplan voor de toekomst uit te stippelen één seconde voor twaalf met een directeur betaald voetbal tevoorschijn komt. Ik spreek geen waardeoordeel uit over de heer Wolzak. Ik weet ook niet meer van hem dan ik gehoord en gelezen heb. Maar voordat 'ie weet wat er aan de hand is gaat hij met pensioen. Als je een profielschets maakt dan denk je toch aan iemand met affiniteit met de voetballerij. Waarom is niet geprobeerd Kees Ploegsma te strikken? Misschien zit hij aan PSV gebakken, maar met geld is alles mogelijk.”

Het feit dat op een achternamiddag in Zeist even snel beslist dient te worden over een aantal cruciale zaken voor de toekomst van de voetbalsport irriteert Aalbers eveneens. “Het is al één minuut over twaalf maar nog steeds slaagt dit sectiebestuur erin meer politiek te bedrijven dan beleid te voeren. Eerst het bestuur herkiezen, dan pas eventueel kritiek leveren op een aantal punten van het beleidsplan en vervolgens beslissingen nemen is natuurlijk niet de volgorde. Die is dan ook teruggedraaid.”

“Ook het uitgeven van extra televisie-inkomsten in de vorm van een bonus aan alle clubs is onzin. Investeer dit geld in de structuur van het voetbal. In het management. Want met het openen van de grenzen in Europa, de sponsoring, merchandising en televisieinkomsten staan ons zulke gigantische veranderingen te wachten dat er nu eindelijk een beleid moet worden uitgestippeld. Want we leven in een tijd van enorme mogelijkheden maar ook van grote gevaren. Speelt de KNVB daar niet adequaat op in dan kunnen we nog jaren met de brokken zitten. Bovendien, waarom al die geheimzinnigheid? Waarom mag de pers niet bij de presentatie van het plan zijn? Het gaat om zulke belangrijke zaken dat ik vind dat die in het openbaar moeten worden bediscussieerd. Dus ook in de media.”

Mede door de inkomsten uit het Akzodrôme hoopt Vitesse, dat binnenkort de naam Gelderland aan zijn naam toevoegt, binnen een aantal jaren de begroting op te schroeven naar tien, vijftien miljoen gulden. Het zal daarmee toetreden tot het exclusieve rijtje topclubs waarvan al bij voorbaat via de begroting valt af te lezen op welke plaats de club op de ranglijst zal eindigen. Aalbers: “Ik acht dat geen goede situatie. Bij de start van een competitie moet iedereen min of meer gelijke kansen hebben kampioen te worden. Daarvoor moet je als KNVB aan een andere structuur werken.”

“Ik heb veel rondgekeken in de Verenigde Staten waar de NHL (ijshockeyleague) of de NBA (basketballeague) de televisie-, merchandising- en sponsorinkomsten centraal regelen waarbij elke club een gelijk deel krijgt. Maar in Amerika heb je geen jongetjes van acht, negen jaar die op de hoek van de straat ijshockeyen. Dat heb je hier in het voetbal wel. Een unieke cultuur die je moet koesteren. Maar hier weet je na zes wedstrijden alweer wie er kampioen wordt. De FBO heeft twee professionals in dienst. Bij Philips hebben ze wel zestien professionals die voor PSV kunnen worden ingeschakeld. Op die manier verlies je het altijd.”

Daarom gelooft Aalbers voor de toekomst van het voetbal ook niet in de plannen van PSV-voorzitter Jacques Ruts of Milan-president Silvio Berlusconi. “Superelftallen die met desnoods elf buitenlanders als een soort Harlem Globetrotters een Europese competitie spelen? Nee, dat zie ik niet. Dan valt de basis van het voetbal in duigen. Wij hebben berekend dat een regio met een potentieel van anderhalf miljoen mensen een betaalde voetbalclub kan dragen. Dat betekent dat je naar een vooral kleinere eredivisie moet. Zeg tien clubs.”

“Je kunt dan wel denken aan een Beneluxcompetitie waarin de beste tien Belgische en tien Nederlandse clubs zijn ondergebracht. Met op nationaal niveau een eerste divisie met een goede promotie-, degradatieregeling om de doorstroming te garanderen. Want overal hoor ik dezelfde verhalen. Of ik nu bij Mechelen kom, naar Schalke kijk of naar de Spaanse regering die ook het mes in het voetballen wil zetten. Er is sprake van overcapaciteit. Dat kan alleen met een structureel goed beleid in de toekomst worden ondervangen.”

Dat Vitesse Gelderland, waarin eventueel NEC kan worden ondergebracht, in de toekomst wèl levensvatbaar is, komt ondermeer door de plannen om het luxueuze Akzodrôme te realiseren. Een accomodatie waar Akzo voor vijftien jaar zijn naam aan heeft verbonden en Vitesse dertig dagen per jaar gebruik van kan maken. Met 1365 business-seats en 28 loges is het ook geschikt voor de uitvoering van musicals, opera's en optredens van top-entertainers. Een luchtballon menen sommigen nog steeds.

Maar Aalbers, die zich met zijn maatschappij Aalbers Europe Consultancy vooral heeft gespecialiseerd in het zakendoen met de voormalige Sovjet-Unie, weerlegt de kritiek. Hij meent: “Ik heb al zoveel cijfers gelezen die een heel eigen leven zijn gaan leiden. Maar nu Gedeputeerde Staten het licht op groen hebben gezet kunnen we beginnen. De bouw van het Akzodrôme kost 130 miljoen gulden. Als je de subsidiestromen van Economische Zaken, de provincie en de gemeente Arnhem, voornamelijk in de vorm van voorzieningen, van dit bedrag aftrekt kom je uit op ongeveer 110 miljoen gulden die moeten worden gefinancierd. Maar nog los van de inkomsten uit catering, reclame etc, genereren we 18 miljoen per jaar aan inkomsten uit de accomodatie met loges en business-seats.”

“We doen in feite dus niets anders dan PSV als men in Eindhoven besluit een nieuwe tribune te bouwen. Het mag duidelijk zijn dat je met zo'n accommodatie meer mogelijkheden hebt. De wedstrijd morgen tegen Real Madrid hadden we wel twee keer kunnen verkopen. Nu zien we de Europa-Cupinkomsten als een leuk extraatje en nemen die maar niet eens in onze begroting op. Daar zijn we nu nog te klein voor.”

    • Marc Serné