Iran past doodstraf "excessief' toe

NEW YORK, 25 NOV. Iran maakt “excessief” gebruik van de doodstraf en heeft in het kader daarvan eenderde van de mensen die wegens politieke misdrijven waren veroordeeld, opgehangen.

Dat staat in een nieuw rapport van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor Iran, de Salvadoraan Reynaldo Galindo Pohl, die Iran in het kader van zijn onderzoek verscheidene malen heeft bezocht. De rapporteur maakt verder - onder andere - melding van foltering om verdachten tot (valse) bekentenissen te brengen en van toegenomen onderdrukking van aanhangers van het Baha'i-geloof. Het rapport wordt nu eerst behandeld in de ondercommissie van de Algemene Vergadering die zich met de mensenrechten bezighoudt, waarna de Assemblée het naar verwachting in december zal goedkeuren. (AP)