Groen licht voor volmacht Jeltsin

MOSKOU, 25 NOV. Voorzitter Roeslan Chasboelatov van het Russische parlement heeft zich neergelegd bij de wens van president Boris Jeltsin nog een jaar lang bij volmacht te regeren.

Volgens Chasboelatov, de man die tot voor kort de grote tegenstander van de president speelde, moet het Congres van Volksafgevaardigden instemmen met de vorm van "presidentieel bestuur' waarop Jeltsin uit is. Chasboelatov heeft deze ommezwaai gemaakt, nu hem is gebleken dat de president bereid is tot politieke en personele concessies. Het nieuwe economische programma van de regering zal uitgaan van een hernieuwde centralisatie van de economie.

Bovendien zal Jeltsin nog deze week waarschijnlijk een aantal cruciale politici in zijn "team' vervangen. Wie daarvan het slachtoffer zullen worden, is nog onderwerp van intern beraad. Op de nominatie staan onder anderen minister van buitenlandse zaken Andrej Kozyrev, minister van economische zaken Aleksandr Netsjajev, minister van buitenlandse handel Pjotr Aven en wellicht zelfs ook Jeltsins naaste bondgenoten vice-premier Michail Poltoranin (massamedia) en "staatsraad' Gennadi Boerboelis.

In ruil voor deze kentering in het beleid zal Chasboelatov het uitgebreide parlement, dat volgende week tegen de wil van Jeltsin bijeenkomt, in goede banen leiden. Aanvankelijk wilde Chasboelatov de zitting van het Volkscongres gebruiken om de regering van Jeltsin naar huis te sturen en het staatshoofd van zijn volmachten te beroven. “Ik spreek de president bijna elke dag. Het Volkscongres mag geen beschamende gebeurtenis worden. Het land verkeert op de rand van de wanhoop en daarom moeten wij nu het volk steunen”, zei Chasboelatov gisteren echter in een toespraak tot een select gezelschap afgevaardigden.

Jeltsin zelf gaf gisteren blijk van zijn goede wil jegens de oppositie door alvast de directeur van de staatsomroep Ostankino te ontslaan. Volgens Jeltsin zou televisiechef Jegor Jakovlev zich schuldig hebben gemaakt aan “enorme overtredingen” in de berichtgeving over de burgeroorlog in de Noord-Kaukasus.

    • Hubert Smeets