Goudsmit steekt geen geld meer in winkels Ter Meulen

ROTTERDAM, 25 NOV. In het hel verlichte zaaltje in de Rotterdamse binnenstad zitten 150 veelal vrolijke medewerkers van de warenhuisketen Ter Meulen. Ze protesteren tegen de dreigende sluiting van de zes filialen en het daarmee gepaard gaande verlies van arbeidsplaatsen. Bij Ter Meulen werken 600 mensen.

Vannacht werd bekend dat het detailhandelsconcern Goudsmit, dat honderd procent van de aandelen van Ter Meulen bezit, zich uit de financiering van het warenhuisconcern terugtrekt. Daardoor dreigt Ter Meulen, dat op 15 september surcéance van betaling moest aanvragen verder in de problemen te raken.

Het personeel is ongerust. De salarissen zijn tot eind december gegarandeerd, wat daarna zal gebeuren is onduidelijk. Bij het filiaal in de Rotterdamse Oosterhof zouden zelfs al pogingen zijn ondernomen om de kassablokken weg te halen. Bij andere filialen zouden deurwaarders de dagopbrengst in beslag hebben genomen.

De vakbonden weigeren dit over hun kant te laten gaan. Bestuurder A. Steyaert van de dienstenbond FNV hekelt de bedrijfsvoering. Ook wil de bond betrokken worden bij het eventuele reddingsproces. In de wandelgangen circuleren sterke geruchten dat er een potentiële overnamekandidaat zou zijn, maar de vakbonden weten ook niet méér dan dat.

Ondertussen moeten de verkoopsters in de zes filialen steeds vaker "nee' verkopen. C. Fortuin, verkoopster op de afdeling huishoud- en schoonmaakartikelen van een Rotterdams filiaal, zegt: “Alle dagelijkse dingen zijn op. Aardappelschilmesjes, kaasschaven, blikopeners, noem maar op. Alleen pannen hebben we nog in overvloed.”

Haar collega's vallen haar bij. Alles is op en de spullen die nog over zijn, zijn van zeer slecht, veelal van Oosteuropese kwaliteit. Partijen glazen waar de spinnen uitkruipen en dozen die regelrecht uit een partij met brandschade afkomstig lijken, zijn slechts enkele voorbeelden.

“En als je dan je handen wilt wassen, is de zeep in het toilet nota bene ook op. We hebben zelf maar een stukje zeep gekocht”, zegt Fortuin.

Bestuurder Steyaert probeert het personeel nog te motiveren. “We zullen laten zien dat we in staat zijn die tent overeind te houden. En dat al die slapjanussen daarboven er geen kaas van hebben gegeten”. Applaus alom. Behalve van verkoopster Fortuin. “Ja ja, ik kan straks mooi de opheffingsuitverkoop doen en daar heb ik helemaal geen zin in.”