Frank Verlaat middelpunt bij Auxerre; Een rode kaart per duel in toernooi voor UEFA-beker

DEN HAAG, 25 NOV. Frank Verlaat ontpopt zich in zijn eerste seizoen bij Auxerre als een van de meest opvallende spelers.

De Nederlandse verdediger die als 19-jarige al een Europa Cup met Ajax won, maakte gisteren het eerste doelpunt in de uitwedstrijd tegen Standard Luik, bereidde de tweede treffer voor en kreeg de rode kaart. Dat gebeurde allemaal in ruim twintig minuten. Auxerre speelde in de eerste wedstrijd van de derde ronde in de UEFA-beker uiteindelijk met 2-2 gelijk.

De rode kaart voor Verlaat was er een van de vier die gisteren vielen in de vier Europese bekerduels. De andere waren voor Ginola (Paris SG), Albert (Anderlecht) en Solana (Zaragoza). Paris SG - Anderlecht eindigde in 0-0, Borussia Dortmund - Zaragoza in 3-1.

Verlaat kreeg de rode kaart in de 78ste minuut na opzettelijk hands. De 24-jarige linksbenige speler ving een pass van de Braziliaan Cruz op. Anders had Pister kunnen doorbreken.

Standard, de club van trainer Arie Haan, tweede in de competitie en zondag gastheer van koploper Anderlecht, stond na een uur met 2-0 voor. Beide doelpunten waren van tiener Michael Goossens. Een uur lang speelde Standard soeverein, met Frans van Rooy als stuwende kracht. De Nederlander schoot een keer net over.

Libero Verlaat, die graag mee naar voren gaat, scoorde in de 56ste minuut het eerste tegendoelpunt met een kopbal uit een hoekschop. Een kwartier frommelde hij de bal bij het Franse talent Baticle, die een fraai boogballetje produceerde. Het was diens zevende doelpunt in het UEFA-bekertoernooi.

Bij Paris SG - Anderlecht vielen geen goals en gaf de Italiaanse scheidsrechter Amendolia twee rode kaarten. De Franse dribbelaar Ginola moest al na twintig minuten vertrekken na zijn tweede gele kaart. De eerste kreeg hij toen hij protesteerde omdat Albert met gestrekt been op hem mocht inkomen. De tweede voor een overtreding, overigens nadat hijzelf een duw in de rug had gekregen.

Anderlecht slaagde er niet in om het veldoverwicht uit te buiten. Trainer Peruzovic, die met Rutjes, Kooiman en Van Vossen drie Nederlanders opstelde, vond het onnodig meer accent op de aanval te leggen. Van Vossen stond veelal geisoleerd voorin. Rutjes bekommerde zich om de Liberiaanse spits Weah.

Even na rust was het tijd voor rechtvaardigheid. Albert, niet alleen een van beste maar waarschijnlijk ook de hardste verdediger van Belgie, ging fors in de fout tegen de Braziliaan Valdo. Pas na die uitsluiting brak de wedstrijd open. Paris SG kreeg, vooral door Fournier, de beste kansen. Anderlecht-doelman De Wilde was uitstekend op dreef.

Anderlecht mist in de thuiswedstrijd naast Albert in ieder geval ook Degryse. De aanvoerder kreeg de gele kaart na een ondoordachte handsbal. Hij hinderde doelman Lama bij het uitgooien. Lama speelde wegens een gebroken neus met een beschermend masker.

Borussia Dortmund is na de zege van 3-1 op Real Zaragoza dichtbij de kwartfinales. Voor de Duitsers zou dat de beste Europese prestatie zijn sinds 1966, toen de beker van bekerwinnaars werd veroverd. Ondanks de goede start van de Spanjaarden stond Dortmund na 42 minuten al met 3-0 voor tegen de Spaanse middenmoter, die afgelopen weekeinde in de competitie met 1-6 verloor van Barcelona.

De Zwitserse international Chapuisat was uitblinker. Na dertien minuten bekroonde hij een reeks fraaie bewegingen met een slim lobje. Tien minuten later werd hij in het strafschopgebied neergelegd door Gay, waarna aanvoerder Zorc van elf meter scoorde. Het derde doelpunt was van de Deen Povlsen.

Zeven minuten voor tijd kreeg de Spanjaard Solana de rode kaart, na zijn zoveelste overtreding. De Argentijn Franco had inmiddels met het hoofd 3-1 gemaakt uit een vrije trap van Zaragoza's Duitser Brehme, waardoor de Spanjaarden enige hoop op verder bekeren mogen blijven koesteren.