Fabriek van peppillen op woonboten ontmanteld

MAASTRICHT, 25 NOV. In drie woonboten in een binnenhaven aan de Boschpoort in Maastricht heeft de politie gisteren een inval gedaan. Op een van de boten werd een chemische drug vervaardigd die in Nederland niet, maar in België wel is verboden. De in de boten aanwezige apparatuur werd ontmanteld. Drie mannen en een vrouw werden aangehouden. In totaal waren ongeveer zeventig mensen bij de inval betrokken. Dit is door een politiewoordvoerder meegedeeld.

De boten liggen afgemeerd aan een afleidingskanaal van de sluis bij Borghaven op een steenworp van de Belgische grens. Het middel dat werd vervaardigd (MDEA) is afgeleid van de, ook in Nederland verboden drug XTC (MDMA). Volgens de Maastrichtse officier van justitie, mr J.H.M. Nabben, trad de politie niet op wegens overtreding van de opiumwet, maar wegens overtreding van de hinderwet.

Op de boten is 180 liter van het giftige en kankerverwekkende benzeen in beslag genomen. Ook trof de politie grote hoeveelheden plastic vaten aan alsmede gasflessen en jerrycans met brandgevaarlijke en explosieve stoffen. Er was geen enkele hinderwetvergunning afgegeven. De verdachten worden er ook van verdacht afvalstoffen in het water te hebben geloosd.

Volgens de politie waren er twee pillenpersen die tienduizenden pillen per dag konden produceren. Vermoedelijk hebben de verdachten miljoenen guldens verdiend met het exporteren van de MDEA naar België. Per stuk werden die verkocht voor zeven tot vijftien gulden, terwijl de kostprijs een paar dubbeltjes bedraagt.

De arrestanten zijn alle vier afkomstig uit Maastricht. Hun leeftijden variëren van 22 tot 37 jaar. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten, volgens de politie. Het viertal is inmiddels in vrijheid gesteld.