Elizabeth II heeft slecht jubileumjaar

LONDEN, 25 NOV. Koningin Elizabeth heeft een “verschrikkelijk jaar” gehad. Dat zei zij gisteren zelf in een rede ter gelegenheid van haar veertigjarig jubileum. Zij riep tijdens een lunch in Londen critici op meer begrip te hebben voor de moeilijkheden waarmee het Britse koningshuis te kampen heeft. (foto links)

Familieproblemen hebben een smet op haar jubileumjaar geworpen: de speculaties over een scheiding tussen kroonprins Charles en Diana, foto's van een ontblootte Sara Ferguson - de vrouw van prins Andrew - met haar minnaar, en de scheiding van prinses Anne en haar echtegenoot. Afgelopen vrijdag zag de koningin haar favoriete kasteel, slot Windsor, door brand getroffen worden. (foto rechts)

Elizabeth verklaarde, met een door verkoudheid schorre stem, dat kritiek goed is voor mensen en instituties die deel uitmaken van het openbare leven. Maar ze zei wel te verwachten dat toekomstige generaties de gebeurtenissen met een mildere blik en meer wijsheid zullen bekijken dan de Britse media nu doen. (Reuter)