Consument VS optimistischer over economie

De index was in oktober nog 54,6. Dat maakte de Conference Board gisteren bekend. Ook de orders voor duurzame goederen over oktober stegen in vergelijking met een maand eerder 3,9 procent, het hoogste cijfer in vijftien maanden, aldus het ministerie van handel.

De cijfers wijzen er volgens sommigen op dat de economie nu duidelijk in de lift zit. Sinds eind oktober bekend werd dat het Bruto Binnenlands Produkt over het derde kwartaal een groei vertoonde van 2,7 procent is er nieuwe hoop op herstel. Besteding in de bouw steeg iets, de industriële produktie ging iets omhoog en de consument kocht meer op krediet. De broodnodige economische opleving zou nu in zicht zijn.

De stijging van het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen, dat gistermiddag 40 punten hoger stond, lijkt die mening te bevestigen. Uiteindelijk eindigde Wall Street slechts 25,66 hoger op 3248,70 bij een respectabel handelsvolume van 242 miljoen aandelen.

Susan Hering, econoom bij Salomon Brothers, zet haar vraagtekens bij het optimisme. “Een nadere blik op de stijging van orders voor duurzame goederen laat zien dat het vooral gaat om transportgoederen. Wij vermoeden dat de belangrijkste stijging de defensie-order voor de levering van F-16 vliegtuigen aan Taiwan betreft.” Zonder die sprong in de vraag naar transportgoederen zou het cijfer zelfs 0,7 procentpunt zijn gedaald, zo berekende het ministerie van handel in een toelichting bij de cijfers.

De stijging van de index voor het consumentenvertrouwen was hoger dan verwacht, hoewel de verrassing al was aangekondigd door het vertrouwenscijfer dat vorige week werd bekendgemaakt door de Universiteit van Michigan. Ken Goldstein, econoom bij de Conference Board, vindt het vooral verrassend dat het indexcijfer zo hard omhoog ging. “Dat kunnen we niet precies verklaren”, aldus Goldstein “Wel is duidelijk waarom het stijgt. Het is niet zozeer dat de consument opeens een rotsvast vertrouwen heeft in de toekomst, als wel het wegvallen van een aantal onzekerheden, zoals de uitkomst van de presidentsverkiezingen.”

Sinds de Golfoorlog, toen de index nog op 80 stond, geeft het cijfer een dalende lijn te zien, die veroorzaakt wordt door werkloosheid, maar ook door ongerustheid over Europa en het Midden-Oosten. Dat komt volgens Goldstein indirect tot uiting in het consumentenvertrouwen van de Amerikaan omdat het vertrouwen van de zakenman er door vermindert. Iedereen deelde in de malaise.

    • Lucas Ligtenberg