Asser rechtbank schorst proces tegen Luitjens

ASSEN, 25 NOV. De rechtbank van Assen heeft de behandeling van het verzet van de oorlogsmisdadiger Luitjens tegen zijn (bij verstek) veroordeling in 1948, voor onbepaalde tijd aangehouden.

President, J. van der Vinne, besloot daar gisteren toe nadat hij van de Koninklijke Marechaussee had gehoord dat Luitjens, die Canada moet verlaten, vrijdag op Schiphol wordt verwacht. De rechtbank hoopt dat Luitjens in de toekomst bij de behandeling van zijn zaak aanwezig zal zijn. Officier van justitie H.A. Marquart Scholtz legde gisteren tijdens een schorsing van de zitting contact met de marechaussee op Schiphol die hem zei dat Luitjens vrijdag in Nederland arriveert. Luitjens werd in 1948 bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens 'hulpverlening aan de vijand'. Volgens hem is hij pas in 1983 van het vonnis op de hoogte gebracht. Luitjens, die als bijnaam 'de schrik van Roden' had, was in de Tweede Wereldoorlog als landwachter betrokken bij de arrestatie van verzetsmensen en onderduikers. Kort na de bevrijding werd hij gedetineerd. In 1948 ontsnapte hij naar Paraguay waarna hij in 1961 naar Canada emigreerde. Omdat hij bij zijn binnenkomst zijn oorlogsverleden verzweeg, werd in september van dit jaar zijn staatsburgerschap ontnomen. Maandag kreeg hij te horen dat hij Canada moet verlaten.

Volgens Luitjens' advocaat in Nederland, A.M.M. Orie, hebben de Canadese autoriteiten het vaste voornemen hem nog deze week uit te zetten en zal hij onder begeleiding naar Nederland vertrekken. Officier van justitie Marquart Scholtz zegt dat Luitjens wordt vastgenomen om zijn straf uit te zitten, zodra hij voet op Nederlandse bodem zet. De officier vindt dat de rechtbank het verzet vervallen moet verklaren omdat dat "vele jaren te laat' is ingesteld. Volgens Marquart Scholtz wist Luitjens al in 1950 van zijn levenslang veroordeling. Luitjens' zuster zou hem hierover hebben ingelicht.