Amerikaans concern lijft vleeswarenbedrijf Stegeman in; Sara Lee neemt divisie van BP over

ROTTERDAM, 25 NOV. Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee Corporation neemt de vleeswarendivisie van het Britse olieconcern BP over. Sara Lee verwacht de transactie dit jaar af te ronden.

Dat heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

BP Nutrition, de voedingsdochter van BP, heeft een hoofdkantoor in Bunnik. De belangrijkste activiteiten liggen op het terrein van verpakte vleeswaren, die geproduceerd worden onder de naam Stegeman en Boers. De onderneming heeft in Nederland vleeswarenfabrieken in Deventer en St.Michielsgestel. Daarnaast is BP Nutrion in Nederland via Hendrix Vlees en Hendrix Voeders actief in de landbouw. Deze activiteiten blijven buiten de overname, evenals de Amerikaanse veevoederproducent Purina Mills. In totaal heeft BP Nutrition 2300 mensen in dienst, waarvan er bijna 600 in Nederland werken.

BP had al eerder kenbaar gemaakt een deel van de voedingsactiviteiten te willen afstoten, omdat de onderneming het rendement op deze produkten te laag achtte. De winst van deze sector liep terug van 67 miljoen gulden in 1990 tot 46 miljoen gulden vorig jaar. BP Nutrition boekte in 1991 een omzet van 625 miljoen gulden.

Sara Lee Corporation is in de Verenigde Staten al marktleider op het gebied van verpakte vleeswaren. Met de overname van deze activiteiten van BP Nutrition verovert Sara Lee voor het eerst ook een positie op de Europese markt. De onderneming boekte vorig jaar een omzet van 13,2 miljard dollar, waarvan 2,7 miljard dollar met de verkoop van verpakte vleeswaren. Hoeveel Sara Lee voor de overname betaalt, wil een woordvoerder van het concern niet zeggen. De transactie past volgens hem precies in het internationale expansiebeleid van de onderneming.

Het concern heeft de activiteiten wereldwijd in vier divisies ondergebracht. Sara Lee Corporation, met een hoofdkantoor in Chicago, bestuurt de divisie verpakte vleeswaren en persoonlijke verzorgingsprodukten (voornamelijk textiel, zoals panties en joggingpakken). De andere twee activiteiten, voedings-en genotmiddelen en huishoudelijke produkten, worden bestierd vanuit het Utrechtse hoofdkantoor van Sara Lee/DE, het voormalige Douwe Egberts. Sara Lee/DE is onderdeel van Sara Lee Corporation, maar beschikt wel over een eigen raad van bestuur. Sara Lee/DE heeft in Nederland 5500 mensen in dienst en boekte vorig jaar een omzet van 7,5 miljard gulden.