VN binden hulp aan Serviërs aan voorwaarden

SARAJEVO, 24 NOV. De Verenigde Naties hebben de hulpverlening aan de Serviërs in Bosnië stopgezet totdat de Servische leiders daar toestemming geven voor het transport van hulpgoederen naar Gorazde en Srebrinica, twee steden in het gebied die nog in handen zijn van de moslims.

“De Serviërs zullen ervan te lijden hebben, maar ze lopen niet echt gevaar. De mensen in Gorazde en Srebrenica lopen gevaar, ze zijn aan de grens gekomen van hun vermogen om te overleven”, aldus Jose Maria Mendiluce, de speciale gezant van de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR. Hij kondigde aan dat morgen konvooien naar de twee steden vertrekken. Als deze worden doorgelaten, zal de hulp aan de circa honderdduizend Serviërs die door de maatregel van de UNHCR worden getroffen, worden hervat. Mendiluca zei dat het zijn eigen beslissing was geweest om “poker te spelen” met de Serviërs, maar dat hij de volledige steun had van Sadako Ogata, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. “Iedere week worden we aangevallen, beschoten, gebombardeerd, omgeleid, vertraagd”, aldus Mendiluce, “maar we hebben een heel belangrijke verantwoordelijkheid op ons genomen, namelijk de slachtoffers van dit conflict in leven houden, en dat zullen we ook doen.”

Mendiluce zei de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, per brief van zijn beslissing op de hoogte te hebben gebracht en zowel hem als de commandant van de Servische strijdkrachten in Bosnië, generaal Ratco Mladic, gesproken te hebben. Volgens generaal Philippe Morillon, de Franse commandant van de VN-vredesmacht, zouden de Serviërs afgelopen zondag formeel hebben ingestemd met de twee konvooien.

Volgens de Verenigde Naties hebben zich de afgelopen tijd meer dan honderd schendingen voorgedaan van het vliegverbod boven Bosnië, dat op 9 oktober werd ingesteld om luchtaanvallen van de Serviërs op Kroatische en moslim-doelen te doen ophouden. De VN konden niet aangeven of het daarbij ook ging om militaire vliegtuigen, maar sloten dat niet uit, omdat bepaalde toestellen pogingen deden aan detectie door radar te ontkomen.

Volgens de tweede man van de VN-vredesmacht UNPROFOR, Cedric Thornberry, is in de Kroatische gebieden die door de Serviërs zijn bezet sprake van een toenemende wetteloosheid, waardoor de misdaad toeneemt en steeds meer burgers slachtoffer worden. Door moordaanslagen zijn de spanningen in het gebied verder toegenomen.

Westerse marineschepen hebben de afgelopen dagen drie schepen onderschept op verdenking van schending van het economisch embargo tegen Klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro). Het Belgische fregat Westhinder hield in de nacht van zondag op maandag een, naar later bleek leeg, Syrisch schip aan dat onderweg bleek naar een Kroatische haven. Later praaide het Spaanse fregat Andalucia een schip uit Ecuador dat naar een Sloveense haven voer. Beide fregatten behoren tot de vloot van de Westeuropese Unie die in de monding van de Adriatische Zee rondvaart. Schepen van de NAVO patrouilleren voor de kust van Montenegro. Later op de dag stopte het Italiaanse fregat Zeffiro een Liberiaans schip dat onderweg bleek naar de Kroatische haven Rijeka. (Reuter, AP, AFP)