Vliegramp in Zuid-China, mogelijk 141 slachtoffers

PEKING, 24 NOV. Een Boeing-737 van China Southern Airlines is vanochtend in het zuidoosten van China verongelukt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn alle 141 inzittenden omgekomen. Dit maakte het persbureau Nieuw China bekend.

Volgens een medewerker van een toeristisch verkeersbureau in de stad Guilin vloog het vliegtuig tegen een berg en kan niemand de klap hebben overleefd. Aan boord van de Boeing bevonden zich 133 passagiers en acht bemanningsleden. Een woordvoerster van een Chinees internationaal reisbureau zei dat er bij de ramp ten minste tien buitenlanders zijn omgekomen, onder wie twee Spanjaarden.

Het vliegtuig was bezig met een vlucht van minder dan een uur van de in het zuiden gelegen stad Guangzhou (Kanton) naar Guilin, een plaats met toeristische attracties, in de provincie Guangdong. Ongeveer 27 kilometer voor het vliegtuig zou arriveren verongelukte onder nog onopgehelderde omstandigheden.

Volgens een medewerker van Boeing in het Amerikaans Seattle was het neergestorte vliegtuig in mei vorig jaar afgeleverd en had het nog relatief weinig vlieguren gemaakt. Indien inderdaad alle inzittenden zijn gedood, is het ongeluk van vandaag de ergste in de Chinese luchtvaartgeschiedenis. Twee jaar geleden kwamen in Guangzhou 128 mensen om het leven bij een ongeluk met een gekaapt vliegtuig en twee op de grond staande toestellen.

Het vliegtuigongeluk van vandaag is het vijfde in de afgelopen vier maanden in China. In juli stortte een vliegtuig in Oost-China vlak na de landing neer, waarbij 106 mensen om het leven kwamen. Vijftien Japanse toeristen vonden op 11 augustus de dood toen hun helikopter dichtbij de Chinese Muur neerstortte en in oktober kwamen negen Fransen vijf bemanningsleden om het leven bij een vliegtuigongeluk in het noordwesten van het land. Twee weken geleden vloog een helikopter in de provincie Henan tegen een gebouw en explodeerde op de grond. Hierbij vielen 33 slachtoffers. (Reuter, AP)