Valuta onder vuur aan vooravond Ierse verkiezingen

ROTTERDAM, 24 NOV. Het Ierse punt is vanmorgen op de valutamarkten onder grote druk blijven staan. De koers van de munt bewoog zich met 2,9485 gulden geruime tijd vlak onder de 2,9510 gulden, de minimaal toegestane koers binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Interventies door centrale banken bleven voor zover bekend uit. De Ierse centrale bank handhaafde de koers van het punt door middel van een blijvend hoge rente van 30 procent en vergaande beperkingen op het kapitaalverkeer. Handelaren, die vanmorgen spraken van een gespannen stilte op de valutamarkt, gaan ervan uit dat het punt aan zijn lot wordt overgelaten wanneer de Ierse parlementsverkiezingen voorbij zijn. Die verkiezingen worden morgen gehouden.

De Britse minister van financiën, Norman Lamont, drong vanmorgen opnieuw aan op een renteverlaging in Duitsland. Lamont zei in een vraaggesprek met de BBC dat Duitsland en “een aantal andere EG-landen” het gevaar voor een economische recessie in de EG hebben onderschat.

Vrijwel tegelijkertijd met Lamonts uitspraken maakte de Bundesbank bekend dat de Duitse geldhoeveelheid in oktober is gegroeid met 10,2 procent. In september was dat nog 9,3 procent. Het strakke anti-inflatiebeleid van de Bundesbank is gericht op het terugbrengen van de geldgroei tot een niveau van 5,5 procent. Op de valutamarkten werd het bericht beschouwd als een bewijs dat de Duitse rente voorlopig niet omlaaggaat. De Duitse staatssecretaris van financiën, Köhler, zei gisteren geen mogelijkheden te zien voor een ruimere geldpolitiek. De hoge Duitse rente wordt beschouwd als de voornaamste reden voor de spanningen onder de Europese valuta.