Turkije eist bescherming; Duitsers uiten afschuw over rechts geweld

BONN, 24 NOV. In grote Duitse steden als Berlijn, Hamburg en Frankfurt en ook in het Noordduitse plaatsje Mölln zelf is gisteravond gedemonstreerd tegen de rechts-radicale aanslagen met brandbommen op twee woonblokken van Turkse gastarbeiders, waarbij zondagnacht drie doden vielen en negen mensen soms ernstig gewond raakten.

Veertig Turken hebben vanmorgen uit protest in Hannover een kantoor bezet van de CDU, de partij van bondskanselier Helmut Kohl. Een woordvoerder van de groep zei dat de CDU “mede-verantwoordelijk” is voor het geweld tegen buitenlanders.

Kohl en Björn Engholm, voorzitter van de oppositionele SPD, hebben de aanslagen scherp veroordeeld na een gesprek onder vier ogen dat zij gisteravond met elkaar hadden. In dat “goede gesprek” (Engholm) hebben zij elkaar beloofd te proberen nog voor eind dit jaar overeenstemming te vinden over wijziging van het Duitse asielrecht en de opzet van een breed politiek-maatschappelijk Solidariteitspact voor de opbouw van Oost-Duitsland.

In zijn reactie op de brandaanslagen van Mölln heeft minister Rudolf Seiters (binnenlandse zaken, CDU) zijn collega-ministers in de Duitse deelstaten om “meer opsporingssuccessen” gevraagd en voor hardere straffen gepleit. Juist vorige week donderdag was hij het met die collega's eens geworden over een serie maatregelen tegen het rechtsextremisme en over verzwaring van de strafmaat voor uitingen (de Hitler-groet bijvoorbeeld) of symbolen (SS-tekens) van grondwettelijk verboden groeperingen.

Seiters overweegt nu, zei hij gisteren, een breder verbod van neo-nazistische en/of rechtsradicale organisaties. Eckart Werthebach, chef van de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV), zou het daarmee eens zijn voor zover het om een “politiek signaal” gaat. Maar daarbij moet worden bedacht “dat niet-georganiseerde politieke geweldplegers - zoals de skinheads - door zo'n verbod niet worden getroffen”. Werthebach vreest “zo cynisch als dat mag klinken” dat de aanslag van Mölln “een motiverende impuls” voor jonge rechtsradicalen zal opleveren.

Turkije heeft bij de Duitse regering aangedrongen op een betere bescherming van de in Duitsland wonende Turken “nu tot onze teleurstelling is gebleken dat de tot nu toe genomen maatregelen onvoldoende zijn”. De Turkse ambassadeur in Bonn onderstreepte gisteren in een tv-vraaggesprek dat van zijn circa 1,5 miljoen landgenoten in Duitsland zeer velen daar al heel lang wonen en werken en miljarden belasting betalen. In Turkse kranten, die in elk Duits station op grote schaal te koop zijn, wordt erop gewezen dat de Bondsrepubliek liever niet zo vaak over Turkse schending van mensenrechten (onderdrukking van Koerden bijvoorbeeld) moet klagen maar in eigen land beter voor de bescherming van minderheden moet zorgen.

    • J.M. Bik