Rusland en Oekraïne tekenen akkoord in schuldenkwestie

KIEV, 24 NOV. Rusland en de Oekraïne hebben gisteren een akkoord bereikt over de schulden van de voormalige Sovjet-Unie. Rusland neemt het aandeel van de Oekraïne over en in ruil daarvoor ziet de Oekraïne af van oude aanspraken op Sovjet-bezit.

De overeenkomst maakt de weg vrij voor de Club van Parijs (waarin een aantal Westerse kredietverleners is verenigd) om Rusland meer tijd te geven voor terugbetaling van leningen. Mogelijk kan deze week al een akkoord daarover worden bereikt. De Club van Parijs komt later deze week in vergadering bijeen.

De Oekraine had een schuldenregeling steeds tegengehouden door volledig zeggenschap over het eigen schuldenaandeel van de voormalige Sovjet-Unie op te eisen. Dat aandeel bedraagt 16,35 procent van de totale Sovjet-schuld van ten minste 70 miljard dollar.

Niet bekend

De autoriteiten in Moskou hebben de Club van Parijs laten weten dat het slechts 2,5 miljard dollar van de 10 miljard die het land dit jaar moet terugbetalen, kan vrijmaken.

De overeenkomst werd in Moskou getekend door vice-premier Victor Pynzenyk van de Oekraine en Pjotr Aven, de Russische minister voor buitenlandse economische betrekkingen. Aven zei na de ondertekening van het akkoord niet te verwachten dat deze week al overeenstemming kan worden bereikt met de Club van Parijs. Eerst zullen de voorstellen van de Club nader moeten worden bestudeerd in Moskou, zei hij. (Reuter)