Pullmann Expresse

Rolf Schöndorff begaat in zijn artikel "Springplank naar Latijns Amerika' (NRC Handelsblad, 14 november) een onnauwkeurigheid door te stellen dat “de spoorwegen in Chili volstrekt achterlijk zijn”.

In februari van dit jaar maakte ik gebruik van de mogelijkheid om per spoor van Santiago de Chile naar het zuiden van Chili te reizen. De Pullmann Expresse die deze treinverbinding regulier verzorgt voorziet in luxueuze treinstellen met brede slaapstoelen, voldoende beenruimte én uitzicht op de Andes. Hoffelijke stewards serveren zelfs midden in de nacht nog dampende schalen, delen lakens en dekens uit en verzorgen een uitgebreid ontbijt. Regelmatig komen verkopers langs die de meest uiteenlopende produkten en materialen venten. Dergelijke vormen van geavanceerde service worden in Nederlandse treinen niet aangetroffen. De terugreis in een "gewone' trein was minder gerieflijk maar een indrukwekkende ervaring dankzij de volledig volgepakte, negentiende-eeuwse coupés met houten interieurs. En dat voor een kilometerprijs die slechts vijftien procent bedraagt van het hier geldende tarief.

    • Ir. J.E. Rijckenberg