Popescu kan meedoen bij Porto - PSV; Menzo terug in doel van Ajax

ROTTERDAM, 24 NOV. Stanley Menzo staat vanavond in het doel van Ajax, dat voor het UEFA-Cuptoernooi tegen Kaiserslautern voetbalt. Menzo kwam sinds 18 oktober niet meer uit voor het eerste elftal van de Amsterdammers. In het duel tegen Cambuur blesseerde hij zijn duim, waarna Edwin van der Sar hem steeds verving.

Afgelopen zondag maakte Menzo zijn rentree in het reserveteam van Ajax. In het duel tegen NFC uit Amstelveen werd hij twee keer gepasseerd. De technische staf van Ajax meent dat de international fit en goed genoeg is om weer in de hoofdmacht te spelen. Trainer Louis van Gaal: “Van der Sar heeft het uitstekend gedaan, maar Menzo is nu eenmaal onze eerste keeper”, aldus Van Gaal. “Daarover hoeft verder niet te worden gediscusieerd.”

Waarschijnlijk speelt ook Marc Overmars tegen de Duitsers. De aanvaller trainde gisteren aangepast, maar ondervond nog nauwelijks last van zijn enkel. Stefan Pettersson daarentegen is niet inzetbaar. Hij heeft een liesblessure. “Het is verstandiger tijd te nemen voor het herstel en niet te forceren”, vond de Zweed, die in het uitverkochte Olympisch Stadion (aanvang 18.30 uur) wordt vervangen door John van Loen. Er waren gisteravond nog 4000 kaarten beschikbaar.

Volgens trainer Hans Westerhof van PSV zijn Giga Popescu, Gerald Vanenburg en Erwin Koeman nog niet volledig fit. Maar het trio trainde gisterochtend in Eindhoven normaal mee met de selectie, die later naar Portugal vloog waar PSV morgenavond uitkomt tegen FC Porto, de eerste tegenstander in de Champions League, de finalepoule van de Europa Cup I.

Libero Popescu, die wegens een spierblessure zes weken afwezig was, vertelde gisteren dat hij zijn eerste volledige wedstrijd na zijn letsel zonder problemen heeft voltooid. “Afgelopen donderdag heb ik tegen de UEFA-jeugd voor het eerst een halve ontmoeting gespeeld. Ik had dat misschien iets eerder kunnen doen, maar ik wilde geen risico nemen. Zaterdag heb ik geen opdracht gekregen terughoudend te zijn, ik heb tegen Dordrecht uit vrije wil minder prominent gespeeld dan ik voor mijn blessure zou hebben gedaan.”

Er kan geen twijfel over bestaan dat er morgen tenmninste één Roemeense international in het veld zal staan van het Stadion Das Antas: Popescu. Zijn oude maatje Timofte, nu actief bij FC Porto, zal de basis vrijwel zeker niet halen. Popescu: “Porto heeft meer buitenlanders dan PSV en ik heb begrepen dat hun trainer kiest voor de Bulgaar Kostadinov en één of twee Brazilianen, Aloisio en Antonio Carlos.”

PSV kan zijn Braziliaan, Romario, niet missen. Dat beseft ook Popescu: “Als hij scherp is en conditioneel goed, dan is hij de beste spits van de wereld. Onze voorbereiding is wat de wedstrijden betreft niet ideaal geweest. Dat kwam door de afwezigheid van Romario, van Vanenburg, van Heintze en van mij. Maar wie Romario donderdag heeft zien spelen tegen de UEFA-jeugd, weet dat hij ongekend gretig is.”

Trainer Westerhof, die met zeventien spelers naar Portugal is gereisd, zegt dat de lichamelijke toestand van Koeman het minst is. “Zaterdagavond hebben wij het geprobeerd en het is redelijk goed gegaan. Zeker blijft dat Koeman aan zijn knie geopereerd moet worden. Had hij tegen Dordrecht echt moeilijkheden gehad, dan zou hij nu vermoedelijk al onder met mes zijn gegaan. Het voorlopige plan is de operatie uit te stellen tot na de wedstrijd van 9 december tegen AC Milan. Dat houdt wel in dat hij dan zes weken zal zijn uitgeschakeld en dat hij de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen moet missen. Wij weten nog niet wat het beste moment voor de noodzakelijke ingreep zal zijn. Koeman blijft een speler op wie je altijd kunt rekenen als je hem nodig hebt.”