Politie ontmantelt Brabantse hasjbende

DEN BOSCH, 24 NOV. Een regionaal team van de politie Noord-Brabant Noord heeft een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met de in- en doorvoer van hasj. Gisterochtend zijn vier mannen uit Vught, Den Bosch en Venlo aangehouden. Zij worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een organisatie die jaarlijks miljoenen guldens omzette. Dit heeft de politie in Den Bosch gisteren meegedeeld.

De hasj kwam volgens een politiewoordvoerder “uit diverse windstreken, al naar gelang de bestellingen”. Vanaf 1987 werden duizenden kilo's hasj uit Noord-Afrika en Azië naar Nederland gehaald. Vanuit Nederland werd de soft drug naar onder meer Engeland verscheept. Een deel werd in Nederland verhandeld.

Anderhalf jaar lang duurde het onderzoek van het twaalf man sterke politieteam. Gisteren werden dertig huiszoekingen gedaan in woningen in Vught, Den Bosch, Oss, Kerkdriel, Maren Kessel, Amsterdam, Venlo, Velden, Udenhout en Lexmond en bij een vervoersbedrijf in Arnhem. Ook deed de politie invallen in enkele "bedrijfjes' waar de bende containers prepareerde.

Aan de actie werd deelgenomen door vijf officieren van justitie, acht rechter-commissarissen en 300 medewerkers van politie, FIOD, de douanerecherche en door leden van het zogeheten "kaalplukteam'.

Onder de in beslag genomen goederen telde de politie vijftien voertuigen waaronder zeven Mercedessen “van de allerduurtse soort”, twee nieuwe Porsches en een aantal oldtimers, waaronder een oude MG. Ook werden een “fors plezierjacht” en drie waterscooters meegenomen. Het in beslag genomen geld, “een koffertje vol”, is nog niet geteld.

Het onderzoek naar de organisatie begon in de zomer van 1991. Het politieteam reisde voor het recherchewerk onder meer naar Frankrijk, Engeland, Duitsland, Scandinavië, Cyprus, Zwitserland en Tsjechoslowakije.

In een aantal gevangenissen in diverse landen zaten mensen gedetineerd die bij de activiteiten van de bende waren betrokken. De vier verdachten worden donderdag voorgeleid aan de officier van justitie in Den Bosch.