Noorwegen geeft steun aan drie grote banken

OSLO, 24 NOV. Noorwegen trekt 4 miljard kroon (1,1 miljard gulden) uit om de drie grootste banken van het land te redden van de ondergang.

De staatssteun is bedoeld ter versterking van het vermogen van Den norske Bank (DnB), Christiania en Fokus Bank, zo heeft het garantiefonds van de Noorse centrale bank gisteren bekendgemaakt. Daar bovenop stelt de regering DnB en Fokus nog eens 800 miljoen kroon (216 miljoen gulden) aan garanties beschikbaar. De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door het parlement. In ruil voor de kapitaalinjecties verlangt de regering nieuwe, kostenbesparende maatregelen van de drie banken.

DnB, Christiania en Fokus raakten in de problemen door verliezen op leningen aan cliënten, variërend van huizenbezitters tot grote industriële ondernemingen. De nieuwe kapitaalinjectie brengt het totale bedrag dat de staat de afgelopen jaren aan de noodlijdende banken heeft besteed op 20 miljard kroon (5,4 miljard gulden).

DnB, de grootste bank in Noorwegen, moet de waarde van de gewone aandelen geheel afschrijven. Bovendien moeten DnB zijn kosten in 1993 en 1994 telkens met zeven procent omlaag brengen. DnB heeft van de staat inmiddels 1,5 miljard kroon (405 miljoen gulden) directe steun en 600 miljoen kroon (162 miljoen gulden) aan garanties toegezegd gekregen.

Op de effectenbeurs van Oslo kon gisteren niet in DnB worden gehandeld. Aandelen DnB, in 1990 nog 167 kroon (45 gulden) waard, noteerden vrijdag op een laatste koers van 0,9 kroon (24 cent).

Christiania, de op één na grootste bank, heeft na de nieuwste injectie totaal 1,9 miljard kroon (513 miljoen gulden) staatssteun ontvangen. De komende twee jaar moet Christiania de kosten telkens met acht procent reduceren. De kleinste bank van het trio, Fokus, moet het met een overheidsbijdrage van 600 miljoen kroon (162 miljoen gulden) en 200 miljoen kroon (54 miljoen gulden) aan garanties stellen. De kosten van Fokus moeten in 1994 veertig procent onder het huidige niveau liggen. (Reuter)